DERECGHO PENAL

Páginas: 297 (74190 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2014








DRET PENAL, PART ESPECIAL






Tema 1. Delictes contra la vida
1.Consideracions generals sobre la protecció penal de la vida humana.
La vida humana no solament presideix el catàleg de drets fonamentals proclamats constitucionalment, sinó que, com ha afirmat el nostre TC, es configura com a suport ontològic de tots els altres.

Cal precisar des del primermoment que no som davant un valor absolut i que es pot trobar immers en tensions i conflictes amb altres drets, i que la resolució d’aquest conflictes no sempre exigeix el manteniment incòlume de la vida humana.
N’hi ha prou d’esmentar el següent:
L’atipicitat el suïcidi i de determinades formes d’eutanàsia.
La justificació d’algunes hipòtesis d’interrupció voluntària de l’embaràs
LA més simplejustificació de la mot en legítima defensa o en compliment d’un deure.
Aquesta és una primera idea que s’ha de retenir:
La vida, com a objecte de tutela per al dret penal, no s’identifica amb una realitat biològica o naturalística, sinó amb un valor constitucionalment emparat i enllaçat en un conjunt de normes fonamentals.

El dret fonamental a la vida no pot prescindir del substrat fisiològicque li serveix de referència, però això no vol dir que la presència del dret sigui idèntica en tot cas; l’única cosa que sí que podem assegurar és que aquesta tutela sempre hi és present. La vida que comença amb la implantació i acaba amb la mort coneix diverses fases, totes tutelades, però no amb el mateix criteri.

No hem d’oblidar que en el dret penal la protecció de la vida i la salut delséssers humans reapareixen en altres camps delictius diferents. Alguns d’aquest camps són:

En suma, doncs, que el dret penal descriu i castiga:
1) Delictes dolosos contra la vida (homicidi i assassinat)
2) Delictes imprudents contra la vida (homicidi imprudent)
3) Delictes contra la vida en formació (avortament i lesions al fetus)
4) Delictes de cooperació en la pèrdua voluntària de la vida(inducció i auxili al suïcidi).
5) Delictes contra altres béns jurídics (ambient, consum, riscos), en què la vida humana pot resultar afectada.
6) Delictes massius contra la vida, com es el genocidi.
S’hi ha de fer dues precisions:
1) En aquest mòdul s’exposen les qüestions essencials de cada delicte, però de cap manera no pretén ser un substitutiu dels manuals triats per a l’estudi.
2) Enl’exposició de l’homicidi i de les seves formes agreujades, denominades assassinat, s’insereixen qüestions relatives a la teoria general del delicte, pròpies de la part general del dret penal, opció metodològica que amb caràcter secular s’ha adoptat per a explicar aquest delictes.
El dret penal té com objecte essencial la protecció dels béns jurídics més importants per a la vida social davant lesconductes atemptatòries més greus contra aquests.

El CP ofereix una tutela especial i intensa a la vida humana.
Aquest bé jurídic apareix com el primer dret fonamental en el catàleg constitucional dels béns jurídics que tenen rellevància en la carta magna. Com assenyala el TC espanyol, la vida humana es configura com un bé jurídic suport de tots els altres drets fonamentals de la persona.
Laresolució dels conflictes amb altres drets constitucional, no sempre pot basar-se de manera rígida en el manteniment a ultrança i sense més matisacions de la vida humana. Per això, s’hi ha de destacar:
1) La irrellevància penal, per atipicitat del suïcidi i de determinades formes d’eutanàsia.
2) La justificació penal d’alguns supòsits d’interrupció voluntària de l’embaràs, de conformitat amb elsistema de supòsits que preveu el CP.
3) No hem d0oblidar que els delictes contra la vida inclouen la justificació de la mort, quan hi concorre alguna causa de justificació amb plenitud dels seus pressupòsits i elements (ex. Legítima defensa, art 20.4 CP).
S’ha de remarcar que la vida humana és objecte jurídic de tutela per al dret penal, però aquest bé jurídic no s’identifica amb una realitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • derecgho
  • Derecgho
  • derecgho
  • Penal
  • Penal
  • Penal
  • Penal
  • Penal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS