Derecho Internacional Publico

Páginas: 6 (1319 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
SOSTIENE PERERIA, Antonio Tabucchi:
• RESUM DEL LLIBRE:
A Portugal, al 1938, en ple règim salazarista, un testimoni parla de Pereira, un periodista molt interessat per la literatura francesa, que no entén de política, catòlic i obsessionat per la mort, ja que la seva dona morí molt jove. Tot canvia al conèixer al jove Monteiro Rossi i a la seva xicota Marta. Contracta a Monteiro perquè li faciles necrologies. Pereira era un home que patia del cor. Els seu metge li recomana anar a una clínica talassoteràpica, on coneix el Doctor Cardoso, el qual li parla sobre una teoria de confecció de les ànimes. Quan torna a Lisboa, Monteiro li demana que l’amagui a casa seva perquè la policia l’està buscant, ja que es dedicava a reclutar joves per lluitar a la Guerra Civil contra les tropesfranquistes. Però la policia política el troba i l’apallissa fins matar-lo. En aquell moment, Pereira es carrega de valor i escriu un article explicant els fets i denunciant al règim salazarista. El va firmar, es va saltar la censura amb l’ajuda del Dr. Cardoso i el va publicar en la seva columna. Seguidament va fugir de Portugal. El testimoni explica que es va trobar a Pereira a França, on li va explicartota la seva història.

• COMENTARI:
Fent referència al poder polític, els successos que s’expliquen en aquest llibre es desenvolupen durant el règim de António De Oliveira Salazar, exactament al 1938, en plena Guerra Civil. La Constitució vigent durant aquesta època era la Constitució del 1933. Aquest règim es tractava d’una dictadura, la qual actuava a favor d’Espanya i les tropesfranquistes. Es guiava per una política autoritària i absolutista; tot el poder estava únicament en mans del dictador. Les decisions eren proposades i aprovades pel propi dictador, es a dir, no contava la opinió dels ciutadans, únicament la dels que estaven a favor de la dictadura. La religió obtenia un paper molt important i un alt poder polític; el lema de Salazar era: “Deu, Pàtria i Família”. Elsciutadans estaven sotmesos a una perillosa censura, per tant, no hi havia llibertat d’expressió, la qual cosa creava agrupacions clandestines per actuar en contra del poder. El poder tenia la capacitat de coacció, és a dir, tothom que es manifestés públicament en contra del règim salazarista era penalitzat amb actes violents i, fins i tot, amb la mort. Hi havia molta tensió social a causa de lesdiferents ideologies que existien en la població, ja que no es podien manifestar lliurement i públicament, cosa que afectava a la moral pública. La dictadura no deixava com a possibilitat l’oposició del poder polític. Per tant, en referència al llibre, el regim tenia encegada a una part de la població, ja que no s’adonaven de les situacions que es duien a terme, perquè la censura no les deixava publicar.Aquest era el problema de Pereira. A ell l’interessaven els autors francesos i les seves idees, però no les podia publicar perquè anaven en contra del poder polític de Salazar. En el moment que Pereira decideix agafar forces i publicar el seu últim escrit sobre la mort de Monteiro Rossi, denunciant al règim polític, ha de fugir del país, ja que, en el cas que la policia l’hagués trobat, haguésacabat amb la seva vida. El que li dóna forces a Pereira per actuar és el desig d’una possible societat amb llibertat d’expressió i acció, on la opinió dels ciutadans es tingui en compte i on la literatura no tingui límits. Un exemple de grup clandestí, causat per la manca de llibertat, és l’organització de joves que Monteiro Rossi recluta a Alentejo per unir forces per lluitar contra el règimportuguès i l’espanyol, és a dir, contra Franco i Salazar.
Els dos conceptes més importants d’aquest Estat eren l’autoritat i la legitimitat. Per una banda, l’autoritat del poder polític estava tot en mans de la dictadura, la qual es regia per la força; tota persona que actués en contra de l’Estat era castigada amb l’ús de la força. I amb la influència del partit polític, utilitzant mecanismes de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reconocimiento Internacional del Derecho Internacional Publico
  • Negocios Internacionales.- Derecho Internacional público
  • Derecho internacional publico en méxico
  • Derecho internacional publico
  • Conceito del derecho internacional público
  • Derecho internacional publico
  • fuentes del derecho internacional publico
  • Sujetos de Derecho Internacional Público

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS