Derecho Seguridad Social

Páginas: 16 (3817 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2013
Dret Treball i Seguretat Social(Prof. P.Amorós)
Pizarro Flores, Jose Manuel
NIU: 1217553

CAS PRÁCTIC NÚM.1

OBJECTE DEL DRET DEL TREBALL

I.- FETS

A la clínica privada El Repòs del Malalt i de l’Invàlid de Barcelona, es porten a terme atenció especialitzada i intervencions quirúrgiques en diverses especialitats mèdiques. Als locals de laclínica, i amb les condicions que s’assenyalen tot seguit, les doctores Graciela i Elisenda hi presten serveis amb regularitat. De fet, estan al càrrec de les consultes de cardiologia, amb els pactes següents establerts mitjançant un contracte escrit (contracte de prestació civil de serveis) entre cada una de les doctores i la direcció de la clínica:

— Les consultes es passaran de dilluns a dijous deles quatre a les vuit del vespre.

— Les doctores no han de pagar a la clínica cap quantitat en concepte de lloguer de locals, ús d’instrumentals o de l’aparell d’electrocardiogrames, consum energètic, de telefòn o mobiliari, o suport del personal de la clínica com ara el personal administratiu de suport, conserges, etc. Tot això, sens perjudici dels acords existents en matèria d’honorarisprofessionals (vegeu més avall).

— En cas de vacances o en situacions d’impossibilitat de prestacions, com ara assistència a congressos de les doctores, poden designar substituts, sens perjudici del vistiplau de l’empresa.

— Les doctores hi poden atendre clients particulars. A la pràctica, un 75% són pacients que s’adrecen a la consulta per la confiança que els inspira la clínica o perquè sónderivats per altres professionals de la mateixa clínica.

— Pel que fa a la retribució, es pacta que les doctores han de pagar un tant per cent per cada pacient tractat a la clínica. Quan els pacients són de les doctores, el percentatge és del 10%;i quan són de la clínica, del 25%. Aquest sistema dóna lloc a unes retribucions mensuals que oscil·len entre un mínim de 1.800 euros i un màxim de 2.100.

—Per a la realització d’aquesta activitat, les dues doctores es van donar d’alta a la Seguretat Social en el Règim especial de treballadors autònoms i estan donades d’alta a l’Agència Tributària com a professionals autònomes. En aquest sentit, les dues doctores són titulars d’una consulta privada que atenen al matí.

— En la seva condició de professionals autònomes, les facultatives tenen plenaautonomia en el desenvolupament de la seva activitat professional, sens perjudici del compliment de les normes deontològiques i de perícia professional previstes per a la professió mèdica.

2.- Al inicio de la clase entregue al profesorado su respuesta por escrito de la siguiente pregunta, y para responder no olvide citar la normativa aplicable y cite y utilice un mínimo de 2 sentencias:¿Considera que entre las doctoras y el titular de la clínica existe una relación laboral?

Como ya puso de manifiesto la sentencia del Tribunal Supremo de 31 de marzo de
1987- Sala de lo Social, la calificación jurídica de la prestación privada de servicios médicos resulta a la práctica un tema que entraña cierta complejidad, resultando su apreciación como contrato de trabajo o como contrato dearrendamiento de servicios una cuestión ciertamente complicada.

Una de las dificultades frente a la que nos encontramos, es intrínseca a la propia profesión que nos plantea el caso a analizar y, que como profesión de carácter liberal, constituye, como viene manteniendo la doctrina, una a de las zonas grises en la delimitación entre el contrato civil y el contrato laboral. Ello se explica porque lasnotas de dependencia y ajenidad, que son las notas específicas del contrato de trabajo y que lo distinguen del arrendamiento de servicios, adquieren perfiles propios en las profesiones intelectuales distintas de las del trabajador clásico.

Es fundamental la correcta apreciación del tipo de relación que vinculará al profesional y a la institución, en este caso, médica, puesto que esto comportará...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Derecho De La Seguridad Social Practica
  • Derecho Del Trabajo y La Seguridad Social
  • derecho de la seguridad social en francia
  • Derecho de seguridad social
  • derecho seguridad social
  • Entregable De Derecho A La Seguridad Social
  • Derecho a la Seguridad Social
  • Derecho de la seguridad social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS