derecho

Páginas: 11 (2680 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2014
CONSELL EUROPEU
El Consell Europeu és una de les set altes Institucions de la Unió Europea, integrada pels vint-i-vuit caps d’Estat o de Govern dels països membres, el President de la Comissió Europea, i el president del Consell Europeu, que és qui presideix les reunions. En les seues reunions i treballs també participa l’Alt Representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política deSeguretat, encara no sent membre de ple dret. La seua composició i la lògica del seu funcionament ho converteixen en un òrgan de naturalesa predominantment intergovernamental. Les seues funcions són d’orientació política i de direcció col·lectiva simbòlica, fixant les grans directrius i objectius de la Unió en els àmbits més rellevants; la potestat legislativa li està expressament vedada pelsTractats.
Les seues reunions, de caràcter ordinàriament trimestral, es designen comunament com "cimes europees" o "reunions en la cima" a causa de la importància dels seus assistents, però des de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, el 1r de desembre de 2009, el Consell Europeu és una institució constitucional comunitària de ple Dret i com a tal ha d’actuar, al servici de l’acord i integraciódels interessos nacionals amb els europeus.
Les seues oficines es troben en l’edifici Justus Lipsius de Brussel·les, seu del Consell de la Unió Europea, si bé s’està construint una seu institucional pròpia i autònoma en el " HYPERLINK "http://es.wikipedia.org/wiki/Edificio_del_Consejo_Europeo" Résidence Palace" de Brussel·les. El Consell Europeu està assistit per la Secretaria General del Consellde la Unió, que reverteix així una doble utilitat institucional.
Història
Amb l’elecció com a president de França de Charles De Gaulle sorgeix la idea de donar un nou impuls a les Comunitats Europees, tenint lloc així les primeres cimes ocasionals. Estes es van iniciar a París al febrer de 1961y van fixar les bases per a la creació del Consell Europeu. La següent cima duta a terme es va celebrara Bonn en 1961 i només van decidir realitzar reunions regulars a fi d’afavorir la unió política d’Europa, per a la qual cosa es va constituir una comissió intergovernamental. En 1969 se celebra a l’Haia una cima en què es van registrar importants modificacions com augmentar el nombre de temes tractats i perfilar altres cimes posteriors. En 1972 va tindre lloc una altra cima a París en la ques’arreplegava com a objectiu aconseguir la transformació del conjunt de les relacions en la Unió Europea. La cima de Copenaghe 1973, marcada per la crisi, va retardar el procés d’integració.
El Consell Europeu es va crear per decisió dels Caps d’Estat o de Govern dels estats membres de les llavors Comunitats Europees reunits en una conferència celebrada en París els dies 9 i 10 de desembre de 1974.La iniciativa va partir del president francès Valéry Giscard d'Estaing i del canceller alemany Helmut Schmidt que van proposar als altres Caps de Govern institucionalitzar les cimes que fins llavors s’havien realitzat de forma irregular a petició d’algun dels estats membres i així van acordar reunir-se almenys dos vegades per any, i addicionalment, totes les que foren necessàries.
La legitimitatjurídica del Consell no procedia dels Tractats Constitutius, ni tampoc s’havia dut a terme una reforma d’eixos tractats per a incloure-ho. La qüestió de la seua legitimitat jurídica quedava així desplaçada a l’àmbit jurídic internacional i en concret al món de les conferències internacionals. El Consell va dibuixar un doble àmbit d’actuació, el de cooperació política i el comunitari. En el marcde la Cooperació Política Europea, la legitimitat del Consell no estava en dubte. En els àmbits comunitaris, es generaven seriosos problemes: la seua actuació no quedava sotmesa al sistema de pesos i contrapesos del sistema institucional comunitari etc.
El primer Consell Europeu es va celebrar a Dublín, al març de 1975, baix Presidència irlandesa de la Unió. La instauració del Consell Europeu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • derecho al derecho
  • EL DERECHO DE LOS DERECHOS
  • Del estado de derecho al derecho del estado
  • el derecho en el estado de derecho
  • El Derecho De Los Derechos
  • Derecho
  • Derecho
  • Derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS