derecho

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2014
INTRODUCCIÓ AL DRET CIVIL. DRET CIVIL DE LA PERSONA I LA FAMILIA
Demanda>1a instancia>audiencia provincial>recurs de cassacio>TSJC (tribunal superior de jusicia de catalunya).Jurisprudencia: sentencies del tribunal.
Conflicte de llei: quan en una mateixa situacio es poden aplicar diverses lleis.

Per als casos de violencia de genere el jutjat no te unes competenciesespecifikes sino que sencarrega de els assumptes penals i civils a la vegada.
Article 149.1.8: comporta que hi hagin competecies especifikes tan per a lestat com per a les comunitats autonomes que abans de lacreacio de la constitucio espanyola ja disposaven dun ordenaven juridic civil propi.
Dacord amb aquet article catalunya te dos ordenaments civis vigents, per una banda els organs de legislacio delestat que sapliquen en el territori total de lestat, i lorgan legislatiu catala que forma lleis que sapliquen exclusivament en el territori catala, excepte alguns casos excepcionals.
Criteri desupletorietat: significa ue si el legislador civil catala tot i tenint la competencia per legislar sobre determinada materia no ho a fet, aplicarem el dret civil estatal si existeix.
Criteri daplicaciopreferent del dret civil catala:davant duna norma civil estatal que regula una materia civil concreta i una norma civil que regula la mateixa materia, aplicarem sempre el dret civil catala.
Criteridaplicacio directa: aquelles materies reservades al estat per larticle 149.1.8 saplcaran directament a catalunya.
3. LEXCERCICI DE LA COMPETENCIA.
Reforma CDCC (compilacio de dret civil de catalunya):recull del dret exsistent en el moment en que saprova la contstitucio del 78.
-Adaptacio a la constitucio: . Igualtat dels fills.
. Igualtat entrelhome i la dona.
-Lleis especials: lleis que regulen una materia concreta en lambit civil
-Codificacions parcials: el legislador catala realitza una regulacio geeral dun ambit civil concret. En aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • derecho al derecho
  • EL DERECHO DE LOS DERECHOS
  • Del estado de derecho al derecho del estado
  • el derecho en el estado de derecho
  • El Derecho De Los Derechos
  • Derecho
  • Derecho
  • Derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS