Descartes - Català

Páginas: 6 (1288 palabras) Publicado: 27 de abril de 2014
Álex Sotillos de la Fuente
2n Batxillerat B
LA FILOSOFÍA DE DESCARTES

Va donar una nova orientació a la filosofia investigant la validesa del coneixement humà. Està considerat el primer filòsof modern per la importància que dóna al JO (el subjecte de coneixement).
La principal motivació de Descartes a l'hora de construir la seva teoria és la convicció que la filosofia hauria deconstituirse com un saber universal. Però la realitat de la filosofia vigent es troba molt allunyada d'aquest ideal. Hi ha tot un conjunt de teories diferents, que l'únic que fan es conduir-nos cap a l'ESCEPTICISME i negar-nos la posibilitat d'obtenir un coneixement fiable.
La causa de tot això és la manca d'un mètode de coneixment. Això el va portar a escriure la seva obra filosòfica.

EL MÈTODEDescartes diu que ens hem d'allunyar del saber tradicional i per això elabora un mètode racional guiat per quatre regles:
L'evidència: no acceptarem cap cosa si no se'ns presenta de forma clara i distinta en la nostra ment.
L'anàlisi: hem de dividir els problemes complexos en tantes parts com sigui possible per poder-los solucionar.
Síntesi: hem d'ordenar els propis pensaments passant de les qüestionsmés simples i fàcils de conèixer a les més complexes.
Enumeració: s'han de fer tantes revisions generals i completes com façi falta per evitar l'error.

PART NEGATIVA DEL MÈTODE (FASES)
1ª Meditació
Descartes ho posa tot en dubte (Escepticisme).
Per què ho hem de posar tot en dubte? De què podem dubtar?
Errors dels sentits, que de vegades ens enganyen. No podem dir que ens enganyin sempre,però tampoc tenim un mètode per aconseguir distingir-ho. El coneixement no s'aconsegueix a partir dels sentits.
Existència del món extern a nosaltres. Quan estem en somnis tot ens sembla real, però quan despertem ens adonem que tot era només un somni. Estem convençuts que podem distingir quan somiem i quan no ho fem, però com que no tenim un criteri de distinció evident podem dubtar del'existènca del món.
Veritats independents de l'experiència, com les matemàtiques. Suposem que existeix un geni maligne superior a nosaltres que ens enganya. Podem estar convençuts que 2+2=4, però si aquest convenciment és fruit d'un engany? No ho podem saber.
PUC DUBTAR DE TOT, I PER TANT EL DUBTE ÉS HIPERBÒLIC. Com que tot ho puc dubtar, tot és suspitós i tot s'ha de negar. La negació és el límit deldubte. Si trobo una veritat dins del dubte serà irrefutable.

PART POSITIVA DEL MÈTODE (FASES)
2ª Meditació
La PRIMERA VERITAT és el JO. El mateix fet d'estar dubtant vol dir que hi ha alguna cosa que dubta, existeix alguna cosa que pensa (COGITO ERGO SUM).
Exemple del tros de cera: Imaginem que acostem un tros de cera al foc, aquest s'anirà desfent i adoptant diferents formes, però nosaltresdeduïm que és el mateix tros de cera. Això ho fem mitjançant la RAÓ. Podem dubtar que no hi hagi cera, però està clar que jo penso en la cera i per tant existeix un JO que pensa (RES COGITANS) --> El JO existeix i es caracteritza pel pensament.

3ª Meditació
L'existència del JO, de la conciència, és una intuició. Constitueix una veritat indubtable, que se'ns presenta de forma clara i distinta.La PRIMERA VERITAT té la funció de l'evidència. Seran veritat totes les coses que concebem de forma clara i distinta, de la mateixa manera que el JO.
El JO és una veritat indubtable, però Descartes es troba en aquest moment en un moment de SOLIPSISME: l'única cosa que puc afirmar és que existeixo. Per això ha de continuar investigant per aconseguir la veritat.
En què pensa el JO? Descartesinvestiga el contingut de la nostra ment: les idees. Ens diu que n'hi ha de tres tipus:
Les idees adventícies: les que semblen provenir de la nostra experiència externa (peix).
Les idees factícies: són les que construïm fent convinacions d'idees adventícies (sirena).
Les idees innates: no provenen de l'exterior ni de l'interior, sinó que s'imposen per elles mateixes (infinit i perfecció). Per tant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Descartes en catalán
  • Comparació Descartes Plató (catalán)
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS