Descartes

Páginas: 29 (7062 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2013















DESCARTES















INDEX



1. Biografia 1

2. Bibliografia 1

3. Filosofia 2

4. Comparacions 12

5. Vocabulari 16




























1.Biografia

Va néixer a La Haye en Touraine al voltant del 31 de març del 1596, i va morir a Estocolm l'11 defebrer del 1650.
A l'edat de vuit anys fou enviat a una escola jesuïta, anomenada La Flèche, la disciplina i educació de la qual destacava en el seu temps. A causa de la seva delicada salut, li van permetre descansar al llit fins tard, costum que conservà durant tota la seva vida, i fins i tot, en una visita a Pascal el 1647, la va mencionar com a principal benefactora per al bon estudi de lamatemàtica. Després de l'escola va anar a la universitat de Poitiers, per estudiar dret com volia el seu pare.

Entre 1618 i 1622 va participar a la Guerra dels Trenta Anys. En els desplaçaments militars va conèixer Isaac Beeckman, qui el va apropar al món de les matemàtiques i la física. Quan va acabar la guerra va vendre gran part de les propietats familiars per poder gaudir d'una renda idedicar-se a l'estudi.

Des de 1629 fins al seu desgraciat viatge a Suècia al 1649, romangué la major part del temps a Holanda i fou durant aquest període quan va escriure una sèrie d'obres que estableixen el temari per a tots els estudiosos posteriors de la ment i el cos. La primera de les seves obres, De homine, fou finalitzada a Holanda cap al 1633, a la mateixa època que Galileu fou condemnat perles seves teories. Gran part de les seves obres va entrar a formar part de l'Index Librorum Prohibitorum.

2.Bibliografia

Les seves obres principals són les següents:
Le Monde, ou Traité de la lumière (en francès), 1630-1633. No es va publicar fins el 1664. En català, es coneix com El món.
Le Discours de la méthode (en francès), 1637. En català, es coneix com Discurs del mètode. Constituïael prefaci de tres assaigs:
la Dioptrique. En català, es coneix com Diòptrica.
les Météores. En català, es coneix com Els meteors.
la Géométrie. Dels tres, el més important. En català, es coneix com Geometria.
Meditationes de prima philosophiae (en llatí), 1641. En català, es coneix com Meditacions Metafísiques.
Principia philosophiae (en llatí), 1644. La primera edició en francès és del 1647.En català, es coneix com Els principis de la filosofia.
Les Passions de l'âme (en francès), 1649. En català, es coneix com Les passions de l'ànima.














3.Filosofia

3.1.Racionalisme de Descartes

Descartes és un dels pares de la filosofia moderna i el principal filosof del racionalisme. La seva aportació a aquesta etapa de la història de la filosofia que coneixem coma modernisme (s. XVI-XVIII) és molt important a dos nivells:

a) Metodològic: consistei en elaborar un nou mètode del pensar. Un mètode que pogues aclarir científicament i racionalment el saber filosòfic. Aquest nou mètode, utilitza la ciència matemàtica com a model del saber racional, i rep el nom de: "dubte metòdic". El dubte metòdic havia de comprendre els camps epistemològic i ontològic,així, epistemològicament, el dubte metòdic resultava útil en la mesura que ens permetria fer més gran l'espai del pensar: "Mitjançant la paraula ''pensar'' s'enten tot allò que s'esdevé en nosaltres de tal manera que ens advertim immediatament d'això, així doncs, no només: entendre, voler, imaginar, sinó també sentir és considerat aquí el mateix que pensar ". A nivell ontològic, el dubte hauria deservir per trobar les veritats fonamentals sobre les quals assentar el nostre coneixement, i la primera d'aquestes veritats era l'expressió existencial del cogito: "penso, per tant existeixo".

b) Metafísic: el mètode s'ha de centrar en la redefinició dels conceptes fonamentals de la metafísica (com els de substància, atribut, veritat, etc.) per assentar les veritats indubtables a partir de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS