Despedida

Páginas: 7 (1701 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
1. Coneixem-la millor

Què és la diabetes?
La diabetes és aquella enfermetat produida per un desorde al cos on el nivell de sucre (glucosa) a la sang és mé alt del que es considera “normal”, és a dir, majorsde 110 mg/dl, i per tant, el nivell de sucre a les cèl·lules és inferior del que hauria de ser.
No existeix cap cura per a la diabetes, per tant, la manera de cuidar la salut de lespersones afectades per aquesta malaltia, és controlar-la: mantener els nivells de glucosa a la sang, el més propers possible als normals. Un bon control pot ajudar a la prevenció de complicacions de la diabetes relacionades amb el cor i el sistema circulatori, els ulls, el ronyons i els nervis.

Quins són els símptomes de la diabetes?
Els símptomes són diferents segons el tipus de diabetes ques’estigui patint. En comú tenen pocs símptomes i normalment, no s’associen amb cap enfermetat com ara; la set, l’augment de la quantitat d’orina, l’augment de la gana, picors, infeccions...

Per a què serveix la glucosa?
La glucosa, és la principal font d’ energia per al cos humà. Entra a l’organisme amb els aliments, els quals passen pel tub digestiu i quan arriben a l’intestí prim, la glucosa passaa la sang. Per entrar dins les cèl·lules i ser utilitzada com a energia, la glucosa necessita la insulina.

Què passa quan falta glucosa?
Quan els nivells de glucosa estan per sota de la normalitat, es produeix una hipoglucemia. Se senten molesties quan el nivell de glucemia està a 55 mg/dl o menys. Quan el cervell s’adona que la glucosa escasseja, l’organisme activa un sistema de defensa ide protecció per a advertir a la persona que ha de prendre alguna mesura ràpidament. Les principals senyals d’alerta són: sudoració, sensació de gana, palidesa, marejos, feblesa, nerviosisme, palpitacions...
Abans de que es perdi la conciència cal menjar sucre (dos o tres cullerades de sucre, un got de beguda ensucrada: suc, refresc..., o entre tres y cinc galetes). Si en deu minuts no ha hagutrecupercació hauria de rebre assistencia mèdica immediatament.

I quan hi ha massa?
Quan els nivells de glucosa estan per damunt de la normalitat, ja anomenada anteriorment, es produeix una hiperglucemia. Els símptomes són indolors i passen desapercebuts al principi, sobretot.









2. Tipus de diabetes

Tots els diabètics són iguals?
Per una part, el resultat és molt similar,ja que mentre a les cèl·lules els hi falta la seva energia principal, la sang té uns nivells de glucosa per sobre del normal; però per una altra part no, ja que l’origen del trastorn és molt diferent.

Quins tipus de diabetes hi ha?
Es distingeixen dos tipus de diabetes: tipus 1, i tipus 2. Cadascuna té unes característiques, que es compleixen per norma general tot i què hi ha vegades que noes compleixen en algun requisit, com ara el sexe o l’edat. Això depén de cada persona.

Característiques i diferències

Característica
Diabetes Tipus 1
Diabetes Tipus 2
Edat d’aparició
Abans dels 30 anys
Després dels 30 anys
Sexe
Varons
Dones
Forma d’inici
Bruscament
Lenta i progressiva
Índex de massa corporal
Normal
Sovint amb obesitat
Dependència de la insulina
Si
No, almenysels primers anys
Factor immunològic (anticossos a l’inici)
Presents
Ausents
Herencia Familiar
En alguns casos
Quasi sempre
Concordança entre germans bessons
Menys del 50% dels casos
Més del 95% dels casos
Associació amb altres enfermetats (Dislipemies, hipertensió arterial...)
Gairebé mai
Amb molta freqüècia








3. Controlem la diabetes

Com es pot controlar?
Ladiabetes es pot controlar principalment de dues maneres: per sang o per orina.
Per sang, podem trobar:
Glucemia per punxó al dit. Aquesta tècnica es pot fer a casa ja que és senzilla.
Glucemia al laboratori, a través d’anàlisis. Aquesta tècnica no mesura la glucosa que hi ha a la sang en total. El resultat es una mica superior al de la glucèmia per punxó en dejuni.
Hemoglobina glicosilada:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Despedida
  • Despedida
  • la despedida
  • DESPEDIDA
  • Despedida
  • Estas Despedido!
  • Despedidas
  • despedida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS