DESTILLACIÓ

Páginas: 4 (770 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2015
DESTIL·LACIÓ
Una de les operacions més utilitzades en la indústria química és la destil·lació. En essència, consisteix a separar els components d’una barreja aprofitant-ne la diferent volatilitat.Encara que el mètode de destil·lació més freqüent és la rectificació, la destil·lació simple també té un gran nombre d’aplicacions, en particular al laboratori. Aquesta destil·lació simple consisteix aportar a ebullició una barreja líquida, perquè s’obtingui un vapor més ric en els components més volàtils i un residu líquid més concentrat en els components menys volàtils.
Els processos dedestil·lació simple, generalment, es duen a terme de manera discontínua. És a dir, es carrega la barreja líquida al calderí, es duu a terme la destil·lació sense alimentar més barreja i es retira contínuamentel vapor produït. Com que no s’alimenta de nova barreja el calderí, el líquid que hi està contingut es va empobrint als components més volàtils (la fracció molar del component volàtil passa de xo ax. En aquest procés, la temperatura d’ebullició augmenta i el vapor produït és cada vegada més pobre en component més volàtil (la fracció molar de volàtil passa de yo a y. Evidentment, el destil·lattotal recollit té una composició intermèdia entre yo i y.

La destil·lació simple i discontínua pot representar-se, de manera esquemàtica. Si es duen a terme els balanços de matèriaentorn del sistema (línia discontínua), s’obtenen les equacions següents:
Balanç de matèria:

Balanç de matèria per al component més volàtil:

on L és el nombre total de mols en el calderí en uninstant t, D és el cabal de vapor (mols/unitat de temps), x és la fracció molar del component més volàtil al líquid per a cada instant i y és la fracció molar del component més volàtil al vapor per a cadainstant.
Integrant l’equació resultant de la combinació de les dues equacions anteriors, s’obté l’equació de Lord Rayleigh:

En el cas de barreges en les quals la volatilitat relativa (α) en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS