Deuda externa

Páginas: 42 (10489 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2011
EL DEUTE EXTERN
en els països del tercer món
ÍNDEX
1.ORIGENS DEL DEUTE
Al inici de la dècada dels 70s amb les Crisis del Petroli hi ha una acumulació de capital per part d'alguns països i un augment dels ingressos per exportacions dels països del l'OPEP, fet que aquests diners van anar en busca de rendiments majors, per dues vies diferents:
• Part dels ingressos es dediquen a les pròpieseconomies
• Part se'n va a l'estranger, entre 1973 i 1981, uns $460 miliards repartits de la següent manera:
A)230 miliards PD: Inversió Directa, Accions/ Obligacions, Préstecs.
B)160 miliards Banca Occidental.
C) 60 miliards en préstecs als PVD.
D) 10 miliards FMI i BM.
Els $160 miliards que van anar a la Banca occidental després es van acabar transformant en préstecs tant per a PD (per pagar el petroli) com per a PVD (pagar el petroli i per industrialitzar-se). Hi ha un reciclatge del petrodòlars:
Els països en vies de desenvolupament s'havien endeutat als anys 70s en aparents bones condicions. Tot indicava que podrien tornar el deute:
i)El preu de la resta de matèries primeres també creix , cosa que afecta només alguns països, bàsicament PVD. Com per exemple els cereals iminerals a principis 70.
ii)La demanda de països manufacturats per part dels PD creix, afecten també alguns països a finals del 60s i principis del 70s: Corea del Sud, Taiwan, Mèxic, Brasil i Argentina.
iii)El tipus real d'interès és molt baix oscil·len entre el -1% i 1% afecten a tots els països.
Podem parlar, en termes generals, de dos grans tipus de països que s'endeuten:
• “Solvents”:s'endeuten amb la Banca Internacional, i dels quals els podem subdividir en tres:
- Exportadors de manufactures: Corea del Sud, Taiwan, Filipines, Xile,Brasil i Argentina.
- Països Socialistes: Polònia, Romania i Hongria
- Exportadors de petroli: Mèxic, Veneçuela, Equador i Algèria, els quals van diversificà l'estructura productiva i augmentà el consum.
2)”No Solvents” (o “poc fiables”): rebencrèdits del FMI i BM, països de Centre-Amèrica, Àfrica Sub-Sahariana i Àsia Meridional.
Esclat del deute
La crisi esclata a principis dels 80s i es deriven d'un conjunt de causes que van succeir a finals dels 70s i principis dels 80s. Els principals motius són:
A)Nou increment del preu del petroli, al 1979 es produeix la segona crisis del petroli. El preu del barril de petroli pasa de $14 al 1978a $34 al 1979, això fa incrementa molt el preu de les importacions d'una matèria prima bàsica. Obligant així el seu endeutament a la majoria de països.
B) Augment del tipus d'interès( EUA):La política econòmica de Reagen ( popularment anomenada “Reaganomics”) va fer incrementat el tdi nominal dels EUA del 8% al 1979 al 17% al 1981, i el real del 0'5% al 8'5%, respectivament . Els motius d'aquestincrement és per dos elements claus:
-Disminució de la inflació a través d'una política monetària restrictiva.
-Augment del dèficit públic, que va provocar un increment del deute públic que a la vegada va fer augmenta el tdi.
C) Apreciació del dolar. Derivat del major tdi EUA, comparat amb els altres països, va produir l'entrada massiva de capitals en aquest país, apreciant així el dolar idepreciant la resta de monedes, fent encarir el deute ( contret en $)
D) Caiguda del preu dels productes primaris. La crisis del PV i la reacció dels PVD va fer disminuir la demanda del productes primaris i en conseqüència els preus.
E) Neoproteccionisme: Perjudica alguna països, com EUA i Europa Occidental, per l'efecte de la primera crisis del petroli. Aquests països havien adoptat polítiquesproteccionistes a través de diferents instruments (quotes, anti-dumping, VER) cap a diferents sectors com el tèxtil, automòbil, siderúrgia)
F) Inversions no productives, entre elles destaquen:
-Inversions no eficients, aquelles que no van resultar tant bones com es pensaven.
-Despesa militar
-Fuita de capitals i corrupció (desviació de fons), enviar diners que proven del endeutament extern cap...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Deuda externa
  • Deudas Externas
  • deuda externa
  • La Deuda Externa
  • Que es la deuda externa
  • La Deuda Externa
  • DEUDA EXTERNA
  • Deuda Externa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS