Deus Familiars

Páginas: 2 (343 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2012
Els deus familiars

El culte als déus familiars estava format per Lares, Penates, Genis i Manes, déus i esperits als quals els membres del clan presentaven ofrenes abans dels menjars per obtenirla seva benevolència i ajuda. Els cultes domèstics romans romandran idèntics al llarg dels segles, sent-los sempre oferta en la calma de la llar familiar l'ofrena de foc al Lar, la del vi pur al geni ila del perfum als Penates.
Els Lares eren els déus custodios de la llar, de gran importància en el culte domèstic llatí. Se sap que no eren déus en el més alt sentit de la paraula, ni tampoc homesdivinitzats, sinó únicament esperits inconcrets que cuidaven de la salut i prosperitat de la família. Els Penates eren déus protectors de les provisions de boca (penus). El seu nom era col·lectiu. Entotes les cases en anar a menjar es feia una ofrena als Penates perquè els anessin propicis.
A diferència dels Lares, que mai s'esmenten com a déus, els Penates són els déus sobirans del cor de lacasa, del centre teòric i ideològic de l'existència dels romans, que s'identificava espacialment amb la llar. S'encarregaven de la tutela dels grups familiars i estaven inclosos en l'herència del paterfamilias, la seva possessió garantia la descendència i l’estatus social.
El Genius familiar representava l'ànima del pater familias. Cada home romà tenia el seu propi Genius que li acompanyava tota lavida.
Els Manes eren els esperits dels avantpassats morts, als quals invocaven per captar la seva benevolència. S'aconseguia el seu favor oferint-los mel, vi, flors i altres delícies. Si no esrealitzaven aquestes ofrenes es convertien en fantasmes i turmentaven als vius.
Cada família tenia el seu propi culte domèstic del que era oficialment el pater familias. En un racó de l'atri s'obria unlazario o una simple fornícula practicada en la paret, amb un altar on eren venerats, al costat de la deessa Vesta, els déus i esperits protectors de la llar, representats per mitjà de estatuetes i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Deus
  • deus
  • Deus
  • Déus grecs
  • Déus Egipcis
  • caso deuso
  • Deus olimpics
  • DEUS CARITAS ES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS