Diccionari dibuix tecnic

Páginas: 5 (1107 palabras) Publicado: 26 de abril de 2011
DICCIONARI DE DIBUIX TÈCNIC

A

Abatiment: Rotació efectuada sobre una figura plana per situar-la sobre un Pla de projecció o paral•lela al mateix. Aquest mecanisme geomètric permet calcular dimensions reals a partir de les projeccions, o viceversa, situar vertaderes magnituds en projecció.

Agut: Es diu del angle menor de 90º

Altura: Es diu en un polígon a la distancia existent entre uncostat i un vèrtex oposat.

Angles: És la proporció del pla limitat per dues semirectes, anomenades costats, que parteixen d'un mateix punt anomenat vèrtex. En el espai es defineix com: la proporció de espai limitat per dos semiplans, anomenats cares, que parteixen de una recta comú, anomenada aresta.

Apotema: Línia que uneix el centre de un polígon regular amb el punt mitjà de un dels seuscostats.

Arc: Porció de corba.

Arc capaç: Es defineix com "arc capaç" de un angle A sobre un segment AB com el lloc geomètric dels punts del pla que units amb A i amb B abracen un angle A.

Axonomètric: Sistema de representació que utilitza com a base de projecció un triedre tri rectangular. Aquest sistema posseeix tres variants: Isomètric, Dimètric i Trimètric.

B

Baricentre: Punt detrobament de les tres mitjanes de un triangle. Té la propietat física de ser el centre de gravetat del mateix.

Bigotera: Espècie de compàs per executar circumferències petites.

Bisectriu: És la recta que passant pel vèrtex de un angle, divideix a aquest en dues parts iguals. També es defineix com el lloc geomètric dels punts que equidisten dels seus costats.

Bisósceles: Polígon amb dosparells de costats iguals i simètricament situats.

Biunívoca: Propietat de les transformacions geomètriques que associen cadascun dels elements de la figura primera amb un, i només un, dels elements de la figura segona, i cada element de aquesta última amb un, i només un, dels elements de la primera.

Esbós: Conjunt de traços previs, no definitius, en la representació de un objecte."Bosquejo"/Esbós: Sinònim de esbós, encara que aquest nom s'utilitza més en el dibuix artístic.

C

Caballera: Perspectiva basada en la projecció cilíndrica obliqua sobre un triedre trirectangle en el que el pla XZ queda frontal al observador.

Caballet: Es diu en les teulades a la intersecció horitzontal i convexa de dos faldons.

CAD: Sigles de "Computer Assisted Dessign", que en català escorresponen amb DAO "Disseny Assistit per Computador".

Canvi de Pla:
És el mecanisme de projectar sobre un pla diferent a un coordenat, amb l'objectiu de obtenir una visió més favorable del element representat.

Casquet esfèric:
Part de la superfície esfèrica limitada per un pla que no passa pel seu centre.

Catenària: Es diu de la corba que forma una cadena o cable subjectat entre dossuports.

Centre radical: Punt que té la mateixa potència respecte de tres circumferències. En aquest punt es tallen els eixos radicals definits entre cada dues circumferències de les tres donades.

Ceviana: Segment de recta que uneix el vèrtex de un triangle amb qualsevol punt del costat oposat. Així per exemple, las altures, bisectrius i mitjanes de un triangle són cevianes.

Xarnela: Eix derotació en un Abatiment.

Cercle: És la porció del pla limitat per una circumferència.

Circumcentre: Punt de trobada de les tres mediatrius de un triangle. És el centre de la circumferència circumscrita al mateix.

Circumferència: És una línia corba, tancada i plana, als quals els seus punts equidisten de un altre punt anomenat centre; a aquesta distancia es diu radi. Es tracta, per tant de unlloc geomètric.

Coaxial: Es diu del element geomètric que té el mateix centre que altre.

Concurrent: Es diu del element que s'ajunta o coincideix amb un altre, en el mateix lloc. (Els costats de un angle, són dues rectes concurrents, que coincideixen o s'ajunten en el vèrtex d'aquest angle).

Contorn: Línies que defineix els límits de un cos sòlid. Contorn aparent és la línia simple o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DIBUIX TÈCNIC
  • Enunciats Dibuix Tècnic
  • Diccionario Técnico
  • Diccionario técnico
  • Diccionario De Tecnicismo
  • diccionario tecnico
  • DICCIONARIO TECNICO
  • DICCIONARIO TECNICO DEL TEATRO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS