dieta

Páginas: 4 (766 palabras) Publicado: 6 de enero de 2015
1. Com a norma general, la lletra e es pronuncia oberta [E] en els casos següents:
a) Quan la vocal de la síl·laba següent és una i: conveni, dèbil, ètic, evangeli, mèrit, obsequi (però és tancadaen algunes paraules com església, sépia, Dénia o séquia).
b) Quan la vocal de la síl·laba següent és una u: cèl·lula, fècula, ingenu, molècula, perpetu.
c) En quasi totes les paraulesesdrúixoles: anècdota, cèlebre, gènere, gènesi, pèrgola, rèplica (però és tancada en algunes paraules com llémena, témpores o térbola).
d) En la major part de cultismes: acèfal, clavicèmbal, elèctrode,espècimen, telègraf (però és tancada en les paraules acabades en -edre, -ense, -teca o -tema: poliedre, castrense, biblioteca o teorema).
e) En paraules acabades en -ecta, -ecte, -epta i -epte: col·lecta,afecte, correcte, respecte; recepta, concepte, excepte, precepte (però és tancada en les formes del verb reptar accentuades en el radical).
f) Davant de l o l·l: arrel, cel, cruel, empelt, fel;novel·la, parcel·la (però és tancada en algunes paraules com belga o selva).
g) Davant de rr: esquerre, ferro, guerra, serra, terra.
h) Davant de r seguida de consonant: cert, comerç, ert, hivern,perdre, verd, verge (en canvi, si seguix una labial o una velar, la e sol ser tancada: ferm, herba, serp, terme; cerca, cercle, perca, verga).
i) En noms i adjectius amb el grup -ndr- i en el verbcerndre: cendra, divendres, gendre (però és tancada en els infinitius acabats en -endre, com defendre, entendre, prendre i vendre, i en la seua flexió).
j) En algunes paraules que tenen el diftong eu:preu, deu, europeu, fideu, peu, trofeu, seu (però és tancada en algunes paraules com creu, greu o meu).
k) En alguns noms propis com ara Josep, Vicent, Benimuslem.
OBSERVACIÓ: Per excepció, en lesparaules què, perquè i València, i en altres casos (època, sèrie, etc.) la e es pronuncia tancada.



2. Com a norma general, la lletra o es pronuncia oberta [O] en els casos següents:
a)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dieta
  • Dieta
  • Dieta
  • Dietas
  • Dietas
  • Dieta
  • Dietas
  • Dieta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS