DIP Resumen

Páginas: 8 (1911 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2014
1) Societat Internacional i el DIP

Definició i orígens:

DIP-> conjunt normes i principis q regulen les relacions de coexistència, coop, integració, entre subjectes de DIP (estats i OI). Societat Nacions: crear relacions + o – estables per la pau internacional. Principi de Previsió de l'Ús de la Força (Artícle 2.4 Carta NNUU“no recorrer a la amenaça o a l'ús de la força contra l'integritatterritorial o l'independència política de qualsevol Estat”).

El DIP com a sistema jurídic de la Societat Int.:

SI és una societat dependent, temes q requereixen la cooperació dels estats (terrorisme, immigració...). Relativisme del DIP: parlem de normes amb abast limitat, afectem grups d'estats concrets. SI és descentralitzada. ONU institució q més s'ha apropat a un govern mundial: Consellde Seguretat (10 no permanents ,cada 2 anys, i 5 permanents, dret a vet, x aprovar demanda 5 membres perma, no votin en contra. Actes vinculants o no vinculants), Assemblea General (193 cadascún 1 vot, fórum de debat multilateral, pot fer recomanacions, no pot fer actes jurídics vinculants (poden tenir valor), Consell Econòmic i Social (estudi qüestions econòmiques o socials), Secretari General(funcionari + alt i representant de l'ONU, mediador) i Tribunal Internacional de Justícia (no defensen interesso nacionals, solucionar conflictes entre estats, no actua d'ofici ha d'esperar interposició de demanda, es troba a la Haya).

Les NNUU i els seus principis:

Principi de: igualtat sobirana, de bona fe, de solució pacífica de les controvèrsies, prohibició de l'amenaça o ús de la força,no intervenció als afers interns dels E.membres sempre i quan no es violin altres principis de les NNUU i igualtat de drets i de lliure determinació dels pobles.

Concepte del DIP:

Ordenament jurídic que regula relacions entre estats i OI (cooperació, integració, preservació i coexistència).


2) La subjectivitat internacional

Concepte i elements constitutius de l'Estat:

Territori(delimitat x fronteres), població i organització política. Ha de ser lliure i independent. Criteri d'efectivitat (no és posa en dubte la seva existència malgrat situació interna). Formar part ONU-> gran reconeixement.

El principi de la igualtat sobirana:

Estats es regeixen pel principi d'Igualtat jurídica (matizable C.Seguretat).

Les immunitats de l'Estat:

Representants de primeracategoria (caps de govern, caps d'estat, ministeris...) tenen immunitat absoluta i de segona (ambaixadors, diplomàtics o cònsols) tmb la tenen pero + restringida (dependrà de tractats i acords bilaterals). Crim-> persona non grata. Immunitat restringida (distinció doctrinal): actes iure imperi, aquelles activitats q fan representants d'estat de forma oficial i actes iure gestionis, aquells actesparticulars que queden fora de la immunitat.

El principio de la no intervenció:

Estat no pot intervenir en els afers interns d'un altre estat. Quins actes són intervencions? Coacció.

El reconeixement d'Estats:

Aparició: Ex novo (sense que altres E.es vegin afectats), Estats preexistents (resultes de modificació, secessió) i extinció (desintegració E.originari i consegüent creació). Un copreuneix elements q el caracterizen, és subjecte del D.I. El reconeixement es tracta d'un acte voluntari o disrecional, declaratiu i/o jurídic. L'autor del reconeixement queda vinculat, no es reconeix legal cap adquisició territorial derivada de amenaça o ús de força. Formes de reconeixement: individual/ col·lectiu i expressa o tàcita. Reconeixement individual exprés a través d'un acte unilateral,nota diplomàtica, declaració.

El reconeixement de Governs:

Es declara voluntat de mantindre relacions amb govern que ha substituït de forma irregular (contrariant legalitat constitucional vigent).


3) La subjectivitat internacional de les OI i l'estatut internacional d'altres actors

La personalitat jurídica internacional de les OI:

Subjectes de DIP derivat ja que depenen de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Dip
  • DIP Barboza resumen
  • resumen sujetos DIP
  • Dipas
  • Dipas
  • Dip Le
  • Dipa
  • Dipos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS