Discriminación de género en el deporte

Páginas: 52 (12932 palabras) Publicado: 11 de enero de 2012
Apartat 1: Conceptes bàsics.

1. Què s'entén per gènere des d'un punt de vista sociològic? Posa exemples per explicar-ho.

Des d'un punt de vista sociològic gènere s'entén com una construcció simbòlica que al·ludeix al conjunt d'atributs socioculturals assignats a les persones a partir del sexe i que converteixen la diferència sexual en desigualtat social.La diferència de gènere no és un tret biològic, sinó una construcció mental i sociocultural que s'ha elaborat històricament. Per tant, gènere no és equivalent a sexe: el primer es refereix a una categoria sociològica i el segon a una categoria biològica. Els estudis de gènere estan desmuntant la visió androcéntrica -per parcial, incompleta i injusta- que ha dominat totes les disciplines humanes,incloent a la lingüística. Si el llenguatge és una de les màximes expressions del pensament humà, els conceptes que utilitzem serveixen per descriure, enquadrar i comprendre la realitat, i també afecten a com percebem aquesta realitat. Així, el llenguatge, amb massa freqüència oculta o invisibiliza, quan no ridiculitza o menysprea a la meitat de la població, sense que fins al moment la RAE hagimostrat la mateixa diligència per canviar aquesta situació que ara mostra per evitar l'ús comú del terme gènere en aquesta nova accepció.
Un exemple dins de l'esport sobre gènere seria que la gimnàstica rítmica és un esport que va lligat amb el gènere femení o com el futbol que es un esport masculí. La definició de gènere en l'esport i en la vida va sovintmentrelacionada amb la condició sexual de la persona que executa l'esport, és a dir, si una nina juga a futbol és lesbiana i si un nin fa gimnàstica rítmca és gay. D'acord que hi ha molts de casos en que això es compleix, però els humans ens limitam a deixar-nos endur per els prejudicis abans de donar una oportunitat a la persona i tenir una ment més oberta.

http://www.singenerodedudas.com/Genero2. Què és un estereotip dins la societat? Quins serien els principals estereotips en relació a l'esport? Posa exemples.

Els estereotips són un conjunt d'imatges mentals i de construccions lingüístiques fruit de l'herència cultural i d'un conjunt de prejudicis i d'actituds adquirits. Simplifiquen la realitat esdevenint eines que ens la fan més comprensible. Els estereotipssón molt necessaris per a la socialització, és a dir, per al desenvolupament i integració dels individus en un entorn que altrament seria agressiu, desconegut, incomprensible i, en definitiva, inabastable.
Un estereotip social existeix quan diversos membres d'un grup accentuen semblats. Es crea una pauta que pot estar determinada per aspectes físics (raça, gènere, primesa, etc.), psíquics(sexualitat, conductes, etc) i/o socials (religió, política, etc).
Mentre socialment existeixen uns cànons, el món de l'alta competició es regeix per uns altres que, en ocasions, coincideixen però moltes altres no. En les dues últimes dècades diferents investigadors han estudiat la influència dels estereotips socials en el comportament dels esportistes. Sobretot en els atletes. Lesconclusions que es van treure d'aquestes investigacions són:

1. Cos: L'atleta autovalora la seva complexió sobre la base de l'esport que practica. Aquesta autopercepción pot o no coincidir amb l'estereotip social (majoritàriament es compleix). Els atletes variarien parts del seu cos per a un major rendiment en el seu esport (coincideix amb l'estereotip social). En conclusió,podríem dir que els atletes tant homes com a dones veuen en l'esport una forma de complir amb els estereotips socials. Una altra lectura podria ser que la societat hagi adoptat l'estereotip atlètic i ho hagi implantat com a social en el cas masculí. Mentre que el cas femení això només es compleix en determinats esports o modalitats esportives. Els estereotips socials pot influir, gairebé sempre, de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Discriminación A Deportes
  • Discriminacion De Genero
  • discriminacion de genero
  • Discriminación entre generaciones
  • Discriminación de género
  • Discriminación por genero
  • Discriminacion De Genero
  • Discriminación de género.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS