Discurs vs actitud

Páginas: 7 (1676 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
Per començar situaré els dos conceptes en dues perspectives diferents, l’actitud (PSP) i el discurs (PSC), simplement assenyalant això a aquestes alçades ja hauríem d’entendre que estem parlant de dues concepcions diferents, fins i tot oposades.

Comencem per l’actitud. En la nostra quotidianitat el terme actitud s’ha vulgaritzat (terme que ve de vulgus, el poble, en contraposició a la partculte de la població), cosa que em sembla molt bé i ha passat amb altres conceptes psicològics com ara personalitat o trauma. Veiem doncs per exemple que sovint es diu que aquest equip de futbol li manca actitud (per dir que no s’han mostrat prou combatiu), o que tal persona té una actitud negativa (per dir que és pessimista o desconfiat).

Així doncs anem cap a la definició del concepte actitud,l’actitud se’ns diu que és un concepte hipotètic, és a dir que va més enllà de la pura observació del qual podríem extreure sense una sofisticada inferència conceptes com el de conducta o hàbit. Seria un concepte que posaria en relació el que pensem i el fem, o més precisament el que diem i el que fem. Com podeu llegir es van proposar varis models on el concepte podia engloba la conducta, la partmés emocional i la part més de pensament (com seria el model tridimensional, tres dimensions) o altres propostes menys ambicioses en quant el que s’englobava doncs es va anar veient que la coherència entre aquestes parts molt sovint no es donava. (Per exemple la gent sabia que fumar era dolent i ho deien, però seguia fumant). Doncs la gràcia del concepte era veure certa coherència (els diferentsmodels) o estudiar com va aquesta coherència (dissonància cognitiva) entre les parts de l’individu.

Més enllà d’aquesta coherència interna donada per suposada o vista com un conflicte intern a partir del qual es defineix el concepte és a partir d’un objecte. Un objecte que pot ser per exemple la relació amb el tabac, amb la independència d’un indret, amb l’avortament, amb l’obertura d’un centreper tractar a toxicòmans al barri, amb que els gossos puguin viatjar al metro, la igualtat entre els gèneres, el respecte a les opcions sexuals... Així doncs l’actitud és sempre en relació a alguna cosa.

Tradicionalment en l’estudi de les actituds s’utilitzen qüestionaris on es pregunta o es pregunta i repregunta sobre una qüestió (objecte) i es tradueix aquesta resposta en números (perexemple a partir d’una afirmació: estàs completament en desacord, molt en desacord, una mica en desacord, una mica d’acord... O directament es demanar puntuar el grau d’acord o desacord en la teva amb una afirmació). Més enllà de la utilitat dintre de la perspectiva de la PSP de poder mesurar els conceptes, aquesta relació amb l’objecte dins de la PSP s’entén que aquest objecte el trobem a la realitat.És a dir, que des d’aquesta perspectiva l’objecte existeix i té una naturalesa al marge de les actituds individuals de cadascú. Per exemple si ens centrem en una discussió sobre un gos, un gos seria un gos al marge de que segons quina actitud adoptem. Seria el mateix si l’actitud incidís sobre la perillositat de la seva característica predadora o tinguem una actitud on el gos sigui considerat compart de la família.

Tot i que les actituds són considerades finalment com un mecanisme o entitat mental i individual, hi ha hagut proposta on incideixen que la seu contingut pot ser donada no tan per processos d’aprenentatge individual (tipus Bandura), per que algú o per una campanya ens ha convençut (tipus comunicació persuasiva) sinó que ho connecten més directament amb el grup de pertinença.On per exemple algú que es defineix i sent d’ideologia progressista (vulgui dir el que vulgui dir això actualment) és esperable que tingui i defensi actituds que podem definir com progressistes. Tot aquesta connexió de l’actitud amb el grup, encara estaríem parlant d’actituds mentals, finalment actituds individuals. És a dir encara estaríem en la PSP.

Vaig ara cap al concepte de discurs. A...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Actitud vs aptitud
  • Actitudes y discursos sobre la obesidad
  • Discurso De Oratoria Vilencia Vs La Mujer
  • Discurso Persuasivo Hookah Vs Cigarro
  • Actitud positiva vs mejor calidad de vida
  • Aclarando conceptos: eficiencia vs. eficacia, aptitud vs. actitud y precisión vs. exactitud
  • actitud vs aptitud
  • Actitud vs aptitud

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS