Doctorado

Páginas: 13 (3167 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2013
Les ones
PODEU FER LES ACTIVITATS MARCADES!

Física Batxillerat

Les ones
1. Conceptes
1. (PAU juny 97) Raona si és certa o falsa aquesta afirmació: La velocitat d'una ona transversal en una corda té la mateixa direcció que la velocitat de les partícules de la corda. (PAU juny 97) Es pot afirmar que l'efecte Doppler és una prova del caràcter corpuscular de la llum? Raona la resposta. (PAUsetembre 97) Quant avança una ona harmònica en un període? Quant triga a desplaçar-se una distància igual a la longitud d'ona? Raona les respostes. (PAU setembre 97) En passar d'un medi a un altre, la llum varia de velocitat. Varia també la freqüència? I la longitud d'ona? Raona les respostes. (PAU setembre 01) Si observem el fons d’una piscina, sembla que sigui menys profunda del que realment és.Raona si això és conseqüència: a. De l’efecte Doppler. b. De la refracció de la llum. c. D’un fenomen d’interferències. d. De la difracció de la llum.
Resultat: Opció b)

2.

3.

4.

5.

6.

(PAU juny 98) Comenta breument en què consisteix la difracció de les ones i posa'n un exemple. (PAU setembre 99) Considera una ona harmònica descrita per l'equació y = 0,3 cos (π/6 x - π/3 t), enunitats del SI. En un punt fix de l'espai, quant de temps hem d'esperar perquè es repeteixi el mateix estat de pertorbació?
Resultat: 6 s

7.

8.

(PAU juny 00) Explica breument un fenomen relacionat amb la llum que pugui ser explicat satisfactòriament segons la teoria corpuscular de la llum però no segons la teoria ondulatòria.

115

Física Batxillerat
9.

Les ones

(PAUsetembre 00) Un raig de llum passa de l'aire a un vidre. Raona si cadascuna de les següents afirmacions referides al raig de llum són vertaderes o falses: a. Augmenta la freqüència. b. Augmenta el període. c. Disminueix la velocitat de propagació. d. Augmenta la longitud d'ona. Dada: L'índex de refracció del vidre és més gran que el de l'aire.
Resultat: F, F, V i F

10.

(OIF febrer 01) Una onaharmònica que viatja per un medi a 600 m/s, amb una longitud d’ona de 200 mm, penetra en un altre medi en el que la seva longitud d’ona és de 300 mm. La velocitat de l’ona en aquest segon medi és: a. 300 m/s b. 400 m/s c. 600 m/s d. 900 m/s
Resultat: d

11.

(PAU setembre 00) L'equació d'una ona transversal és (en unitats de l'SI): y = 0,4 sin π (t/2 — x/4). Quant valdran l'elongació i lavelocitat transversals del punt x = 0 a l'instant t = 6 s?
Resultat: 0 m -0,62 m/s

12.

(PAU setembre 00) L'equació d'una ona transversal harmònica en una corda és (en unitats de l'SI): y = 0,03 sin (10πx — 40πt) Quina és la velocitat transversal d'un punt situat 0,1 m a la dreta de l'origen de coordenades en l'instant t = 0,025 s?
Resultat: -3,77 m/s

13.

(PAU juny 03) L’equació d’una onatransversal, en unitats del SI, és y = 0,04 sin 2π (t/2 — x/4). Determina el període, la longitud d’ona, la freqüència i la velocitat de propagació.
Resultat: 2 s, 4 m, 0,5 Hz i 2 m/s

14.

(PAU setembre 00) Enumera tres experiències a favor de la naturalesa ondulatòria de la llum i una que doni suport a la seva naturalesa corpuscular. (OIF febrer 01) La polarització, com a fenomen ondulatori,s’aplica només a: a. Llum b. So c. Ones transversals d. Ones longitudinals

15.

116

Les ones

Física Batxillerat
Resultat: a

16.

(PAU juny 02) En què consisteix la difracció? Raoneu si aquest fenomen avala el caràcter ondulatori o el caràcter corpuscular de la llum. (PAU juny 03) La velocitat del so a l’aigua és més gran que a l’aire. Quan una ona harmònica de so passa de l’aire al’aigua: a. La seva freqüència augmenta, disminueix o queda inalterada? b. La seva longitud d’ona augmenta, disminueix o queda inalterada? Justifica la resposta.
Resultat: Freqüència igual Longitud d’ona augmenta

17.

18.

(OIF febrer 01) En incidir llum blava sobre un determinat metall d’una cèl.lula fotoelèctrica, s’estableix un corrent elèctric; també s’establirà si incideix: a....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Doctor
  • Doctora
  • Doctor
  • Doctor
  • Doctor
  • Doctorado
  • Doctor
  • Doctor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS