Documental Macià i Companys

Páginas: 3 (641 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014
14 d’abril, Macià contra Companys


Es tracta d’un documental que pretén reviure el que va passar a Barcelona entre el 14 i el 17 d'abril de 1931, els tres dies de vigència de la RepúblicaCatalana.

La situació que vivia Espanya era la d’un país que acabava de sortir d’una dictadura, la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Pel que fa a Catalunya l’any 1924 es va suprimir laMancomunitat de Catalunya I estava prohibit l’ús de la parla catalana I l’alçament de banderes.
Catalunya es va convertir aviat en un dels focus més actius i unànimes d'oposició a la dictadura, ambient queva afavorir el creixement de la força i popularitat del nacionalisme republicà que va tenir en Estat Català (1922) i en el seu líder Francesc Macià, el lluitador més compromès. Per contra, elcatalanisme moderat i socialment conservador de la Lliga Regionalista va quedar molt desprestigiat.
El 17 d’agost de 1930 va tenir lloc el pacte de Sant Sebastià on els partits polítics republicans d'Espanyaes posaren d'acord en un disseny global per a l'imminent canvi de règim que incloïa l'autonomia política de Catalunya dins l'anhelada República. Arran les eleccions municipals de 12 d'abril de 1931,que determinaren la caiguda de la monarquia En aquestes eleccions ERC va obtenir 25 regidors mentre que la Lliga només en tenia 12.
El dia 14 d'abril es va proclamar la Segona República espanyola.Aquest fet va ser anunciat a Catalunya per Lluís Companys que va precipitar-se sense tenir cap mena de dret a anunciar-la. Aquesta actuació va enfurismar molt el general Francesc Macià, que havialluitat molt per aquesta república. De totes maneres, aquest va anunciar la república alhora de Catalunya. Davant el nou règim es van controlar correus teègrafs I telefonia. Macia va nomenar alcalde aAiguader, mentre que Companys va ocupar el lloc de governador civil. Fet que el va sorprendre ja que volia arribar més lluny.
A Espanya s’havia proclamat la republica pero el rei encara no havia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • macia contra companys
  • Cronologia I Datació Documental
  • Ensayo del documental I Love Pinochet
  • Resumen documental suetoni i budicca
  • Taller Documental I Love Pinochet
  • macià
  • macias
  • macias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS