Documentos

Páginas: 12 (2978 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2012
Examen del dia 14/06/2003


Part Teòrica


1.- Enumereu i descriviu breument els tipus de fonts d’informació de la investigació de mercats.

Les fonts d’informació es poden classificar en:

Fonts d’informació primària, és la que s’obté especialment per a un estudi en concret, fet “a mida” segons les necessitats en qüestió. És una informació que s’ha d’obtenir mitjançant treball de campja que no es troba prèviament disponible.

Fonts d’informació secundària, és la que en algun moment es va recollir amb una finalitat que no té relació amb les necessitats d’informació de l’estudi en qüestió. Es tracta d’informació que ja existeix en forma de dades publicades o comercialitzades.

Sobre la base de la finalitat amb què es recopila la informació, les fonts primàries i secundàriesa la vegada es poden classificar en :

Informació interna, aquella que l’investigador obté de la mateixa empresa.
Informació externa, aquella que l’investigador obté fora de la mateixa empresa. Aquestes a la vegada es dividirien públiques o privades en funció de l’origen de la informació:

Informació externa pública, és la que s’ha recopilat per ser publicada, amb la qual cosa el costés molt reduït.
Informació externa privada, és la que s’ha recopilat per comercialitzar-la.


2.- Què són les tècniques projectives? Quins són els seus avantatges i inconvenients en relació a altres tècniques d’investigació qualitativa?

Es tracta d’un mecanisme on l’individu projecta els seus sentiments interiors sobre situacions o objectes de manera que s’aconsegueix obtenir més altnivell de profunditat respecte el tema que estem estudiant. Les tècniques projectives constitueixen una part de l’entrevista en profunditat o de les reunions de grup i per tant no s’ utilitzen mai de manera aïllada.

L’avantatge principal de les tècniques projectives en relació a altres tècniques d’investigació qualitativa és que generen respostes que els individus no serien capaços de donar siconeguessin el propòsit real de la investigació.

Els inconvenients de les tècniques projectives respecte a les altres tècniques d’investigació qualitativa serien els següents:

L’anàlisi i la interpretació de resultats és força complexe i subjectiu, amb la qual cosa el risc d’esbiaixament és molt elevat.


L’elecció de la técnica i el disseny del material projectiu que s’ha d’utilitzarimpliquen una gran complexitat i esforç.

La validesa dels resultats pot estar condicionada pel medi sociocultural dels entrevistats.

No sempre és cert la hipótesis de que el que projecta l’individu quan parla dels altres és també aplicable a ell.

No es pot diferenciar entre la informació que l’individu no és conscient i la que està disposat a admetre en el seu interior tot i que no li digui al’entrevistador.




3.- Citeu els principals errors de no mostreig i poseu un exemple per a cadascun.

Els principals errors que es poden produir en la fase de formulació del problema que s’ha d’investigar són els següents:

Error en la definició de l’univers objecte d’estudi: diferència entre la població realment rellevant per al problema en qüestió i la població tal com l’ha definitl’investigador.

Exemple: Imagineu-vos que hem d’entrevistar a consumidors freqüents de cervesa. És molt important definir a priori amb l’empresa què vol dir consumidors freqüents (que consumeixen cervesa un cop al dia? un cop a la setmana?) per assegurar-nos que ens estem dirigint de forma correcta al nostre UOE.


Error en la definició dels objectius: diferència entre els objectius que preténcobrir el client que encarrega la investigació i els objectius definits per l’investigador. Normalment els ocasiona una mala interpretació de l’investigador sobre les necessitats del client.

Exemple: una empresa dedicada al sector automobilístic vol conèixer en profunditat el seu mercat. Per això, l’investigador caldrà que defineixi prèviament quines àreas vol cobrir l’empresa marquen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Documento
  • Documentos
  • Documentos
  • Documento
  • Documentos
  • Documento
  • Documentos
  • Documentos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS