Dol migratori

Páginas: 7 (1669 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013
EL DOL MIGRATORI

CONTEXTUALITZACIÓ DEL DOL MIGRATORI
Cada migració de persones té un context especific per guerra, millorar la qualitat de vida, per treball, etc. Una gran part de la immigració que hem rebut al nostre país ha estat de població que volia millors condicions de vida de les que gaudia al seu país
d'origen, en alguns casos era de necessitat extrema, com s'ha pogut observar en elsprocediments que s'han utilitzat per arribar fins al nostre país, amb pasteres, amagats en camions, etc.

EL DOL MIGRATORI

Entenem per dol “el procés de reestructuració de la personalitat que té lloc quan és perd alguna cosa significativa pel subjecte” (Achotegui, 1995)

La immigració té uns aspectes positius i uns d'altres de negatius en la persona que decideix migrar a un nou país. Lamigració no afecta igual a tots els immigrants, per alguns els beneficis són superiors als problemes, aquests s'adapten millor a la nova
realitat, i els dols tot i poder-hi ser, no afecten igual a la persona.

Quan un una persona decideix immigrar ho fa per millorar i creu que els factors positius superen als negatius però tot i ser així si algunes circumstàncies, personals o tipus social nofuncionen els factors negatius poden predominar sobre els positius.

La migració és un factor de risc en la salut mental, sobretot si l'immigrant és fràgil, el medi és molt hostil o les dos coses a la vegada.

Segons les capacitats de la persona podem trobar tres tipus de dol:
1. Dol simple: bones condicions i pot ser assimilat
2. Dol complicat: series dificultats per a l'assimilació3. Dol extrem: Tant problemàtic que no és elaborable, ja que supera les capacitats d'adaptació del subjecte


Característiques generals del dol Migratori:

El dol parcial. El fet clau que diferencia el dol migratori del dol per la pèrdua d’un ésser volgut és que el país d’origen, no desapareix, i es pot donar la possibilitat de retornar o de contactar novament amb ell.. Així doncs, el dolmigratori és més un dol per una separació que per una pèrdua.
Té 2 elements bàsics:
El temps: L'immigrant està fora i succeeixen molts canvis al país d'origen.
L'espai: la distancia física que separa a l'immigrant del país d'origen

És un dol recurrent. L’anar i tornar en relació als contactes, els records del país d’origen que continua essent present, que no ha desaparegut,dóna lloc a que els processos d’elaboració de dol funcionin de manera recurrent, que es reactiva quan l’immigrant té dificultats o fracassos personals i això li fa tornar a la cultura d’origen.

És un dol relacionat amb les vivències, moltes d'elles adquirides durant la infància. l’immigrant es troba un canvi d’aspectes culturals diferents als que és troben arrelats en la seva personalitat, aspectesque s’han interioritzat en la infància, l’etapa de la vida en la què és moldeja en gran part la personalitat, i serà complicat canviar-ho.

El dol múltiple, és un dol per moltes coses, en realitat són 7 i comporten grans canvis a la vida dels immigrants:
- La família i els amics
- la llengua
- la cultura
- la terra
- l’estatus social
- el contacte amb el grup ètnic i/onacional
- els riscos físics lligats a la migració

El dol migratori afecta a la identitat, la multiplicitat d'aspectes que comporta l'elaboració del dol migratori dóna lloc a profunds canvis en la personalitat de l'immigrant, fins al punt que modifica la pròpia identitat.

El dol migratori comporta una regressió psicològica, vol dir, la possibilitat de comportar-se de forma més infantil.• Les conductes de dependència: l'immigrant tendeix a comportar-se de vegades de forma submisa davant les figures d'autoritat.
• La queixa infantil, la “rebequeria”: és una altra actitud típicament infantil davant la frustració i el dolor és la protesta.

L'elaboració del dol migratori té lloc en una sèrie de fases, classificació les etapes en les quals es donen els processos per a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dólar
  • DOLO
  • El Dólar
  • dolar
  • Dolar
  • EL DOLO
  • Dolo
  • dola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS