Domino

Páginas: 2 (383 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2012
El dòmino és un joc de taula en què hi juguen dos o més jugadors. Es basa en un joc de 28 fitxes rectangulars. Cadascuna d'aquestes fitxes està dividida en dues parts d'igual superfície. En cada unad'aquestes parts hi pot haver des de zero fins a sis punts. Cap de les combinacions es repeteix en tot el joc.
El dòmino va sorgir fa mil anys a la Xina a partir dels jocs de daus. Sembla que laforma actual de 28 fitxes dobles i rectangulars no va ser coneguda a Europa fins que, a mitjan segle XVIII, la introduïssin i l'estenguessin els italians pertot arreu. El nom del joc és d'origen francès.La seva popularitat als països llatinoamericans és immensa, particularment en el Carib Hispà: Veneçuela, Colòmbia, República Dominicana, Puerto Rico, Cuba, Panamà, etc.
Les fitxes es posen de capper avall i es barregen repartint-se set fitxes a cada jugador. La resta es deixen en reserva.
El jugador que té el sis doble inicia el joc. En cas que cap jugador tingui aquesta fitxa l'inicia el cincdoble i així de forma descendent amb tots els dobles. Si cap jugador té un doble l'inicia aquell que tingui la fitxa amb major nombre de punts: el 5-6, el 4-6, etc.
A partir dels extrems del joc espoden col·locar fitxes unint les caselles lliures del joc que hi ha a taula amb una casella igual de les fitxes que té cada jugador.
Els jugadors tenen una tirada per torn, excepte en el cas dedisposar dels dos dobles dels dos extrems. Un cop esgotat el torn el següent jugador que tira és el situat a la dreta del que ha perdut el torn.
En el cas que un jugador no pugui tirar cap de les fitxesha d'anar robant fitxes de les fitxes en reserva fins que pugui tirar-ne una. Un cop esgotades aquestes el jugador que no pugui tirar cap fitxa ha de passar.
El joc finalitza quan un jugador es quedasense fitxes o quan tots els jugadors han passat durant el mateix torn sense tirar. En aquest segon cas, es fa un recompte dels punts de cada jugador (per exemple, una fitxa 4-5 val 9 punts), i que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • domino
  • DOMINO
  • Dominicos
  • el domino
  • Domino
  • dominos
  • El dominó
  • dominicos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS