DOPING

Páginas: 8 (1858 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2013
EL DOPATGE



ÍNDEX
1. Concepte de dopatge

2. Efectes de substancies dopants

3. Principals substancies dopants (classificació)
a. Nivell 1
b. Nivell 2
c. Nivell 3

4. Mètodes per detectar les substancies dopants
a. Sanguini
b. Orina
c. Falsificació d’òrgans














CONCEPTE DE DOPATGE
Definició: El dopatge o doping és administrar estimulantsantireglamentaris amb la intenció d'augmentar el rendiment en una competició esportiva. (Enciclopèdia Catalana)

Per tant, es considera dopatge a qualsevol substància fisiològica aliena a l'organisme presa en quantitat anormal o per una via anormal amb la intenció d'augmentar de manera artificial el rendiment esportiu.

Segons el CIO (Comitè Olímpic Internacional): “l’administració o ús desubstàncies estranyes al cos o substàncies fisiològiques preses o administrades en quantitats i vies d’entrades al cos anormals, amb l’única intenció d’augmentar artificialment el rendiment en competició”.


EFECTES DE SUBSTÀNCIES DOPANTS
Els efectes del dopatge són perjudicials per la salut, perque tot i què aporten poden contribuir al desenvolupament de mètodes fisiològics que millorin l'estatfísic i la capacitat de rendiment dels atletes, també aporten altres efectes secundaris que són els següents:

EFECTES MENTALS
Agressió i ansietat (No prenen el control sobre el seu cos)
El consum abusiu de fàrmacs conduirà a l’agressió i l’ansietat. Especialment en les dones, ja que se’ls desenvoluparan característiques masculines. En els homes,l’abús del consum, els pot portar a cometreassassinats o a fer coses il·legals per a satisfer o alleugerir la sobreintensitat de ràbia acumulada. L’excés d’ansietat també hi juga una part fent que els atletes es tornin paranoics sobre qüestions petites i trivials.
Pertorbacions psicològiques
Tots els atletes que han estat o estan sotmesos al dopatge  tenen riscos alts d'aconseguir pertorbacions psicològics i mals de cap aguts.
També podenconduir a migranyes, i això afectara al rendiment de l’atleta en la direcció contraria en la que es vol anar.
De vegades, també es poden sentir confusos i incapaços de pensar clarament.
Altres afectes poden ser que es torni antisocial i tingui canvis d’humor. A més de la depressió i de ser molt dependents d’altres persones. La seva personalitat també pot canviar significativament.
EFECTES EMOCIONALSPatrons inusuals de conducta
El dopatge pot provocar que un atleta pateixi un trastorn emocional. Potser, això pot inclús portar a la depressió o, en el pitjor dels cassos, al suïcidi (encara que sembli una situació extrema, els atletes que es dopen estan tan deprimits que amb la mort resolen tots els seus problemes)
Anorèxia mental
Aquest terme significa tenir por a guanyar pes, consumircerts aliments, ser reservat, no voler parlar sobre problemes i fer exercici. Aquest bloqueig mental de la persona li pot causar una incapacitat de créixer sanament i mantenint un estil de vida saludable. L’anorèxia nerviosa també és contraria a la bulímia nerviosa, que significa atipar-se de menjar per tal d’alleugerir estrès.
Trastorn obssesiu-compulsiu (TOC)
És un tipus de malaltia mentalque porta a tenir pensaments repetitius no desitjats. És una malaltia molt greu, que pot agafar el control de la seva vida, perjudicar les seves relacions i, el pitjor, que limiti la seva capacitat en tot el que faci.
EFECTES FÍSICS
Hi ha diversos efectes físics de dopatge en els esportistes. Els més importants són els següents :


Addiccions
Això és el que succeeix quan els atletes depenenmassa del dopatge, utilitza les drogues per guanyar i aconseguir la medalla d’or. La seva set per a guanyar augmenta a mesura que passa el temps i els atletes són més forts i més difícils de derrotar. Per a satisfer la seva set, els atletes consumeixen drogues més fortes i en major quantitat, donant, inevitablement en l’addicció.
Característiques masculines inusuals en les femelles i viceversa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el doping
  • El Doping
  • doping
  • doping
  • Doping
  • El doping
  • Doping
  • Doping

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS