dossier Moli re alumnes

Páginas: 9 (2240 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2015
L’ENTORN LITERARI I TEATRAL

Des del segle XVII fins a l’actualitat, des de la Comèdie-Française de París —coneguda
com la casa de Molière— fins als teatres de tot el món, l’obra teatral de Jean Baptiste Poquelin ofereix un exemple insuperable de vigència universal. Per situar-vos en el món artístic de l’època heu de tenir present que Molière neix, viu i mor pel i per al teatre. Renuncia aheretar el títol de tapisser reial, càrrec que ocupava el seu pare, per assumir l’aventura del teatre: ser comediant.

Llegiu l’article dedicat a Molière a la Gran Enciclopèdia Catalana (en la versió d’Internet: http://www.enciclopedia.cat/)
Amb la informació que recolliu, anoteu els aspectes principals de la seva vida en aquest quadre:

Dades biogràfiques
Estudis i afecció
Companyia teatral, llocs iactuacions







Relació amb la cort
Obres escrites
Temes de les obres








El ritme de la seva vida vindrà marcat pels viatges, les creacions teatrals, les alegries i els maldecaps. Vivia de les representacions teatrals i no pas de ser escriptor. És per això que s’obsessionava perquè la seva companyia, l’Il·lustre Teatre, tingués un local fix i, a més a més, subvencionat per la monarquia.Aquest era l’objectiu de tota companyia teatral i la batalla per aconseguir-ho era molt dura. A l’inici, però, els viatges per França, de poble en poble, sovintejaven. Entre 1646-1658 va actuar amb la seva companyia pels estats del Llenguadoc.
Abans de la creació de la Comèdie-Française, a finals del segle XVII, per voluntat de
Lluís XIV moltes companyies teatrals parisenques, rivals entre si,reclamaven la protecció reial tot representant les peces dels grans autors (Pierre Corneille i Jean Racine, principalment).

Busqueu a la GEC les entrades dedicades a aquests dos escriptors i, després, ompliu els quadres següents



CORNEILLE

RACINE
OBRES PRINCIPALS






TEMÀTIQUES






TRETS FORMALS I ESTIL






PROTECTORS







La instal·lació de Molière a París a partir de 1658 il’èxit de les seves comèdies, li van concedir la protecció del jove rei Lluís XIV. Aquest fet va fer canviar l’ordre de preferència entre tres companyies rivals. La companyia del Teatre del Marais, absorbida, en part, per la de Molière, actuarà al Théâtre du Petit-Bourbon de 1658 a 1660 i després s’instal·larà a la bella sala del Palais-Royal, feta construir pel cardenal Richelieu.
L’any 1680 es creala Societat teatral de la Comèdie-Française, com a resultat de la fusió de les companyies del Théâtre du Marais i de l'Hôtel de Bourgogne, gràcies a l’actor Le Grange, home de confiança de Molière, i la vídua d’aquest darrer, Armande Béjart. Aquesta societat serà l’encarregada de representar autors francesos, clàssics i moderns fins avui en dia, en què el teatre és conegut com la Maison deMolière.

Busqueu informació més detallada sobre la Comédie Française al web que us
indiquem a continuació: http://ca.wikipedia.org


L’ENTORN SOCIAL

La societat francesa i en general l’europea viu durant el segle XVII un període afectat per una crisi universal estesa en tots els àmbits: l’econòmic, el social, el polític i, fins i tot, l’espiritual. No obstant això, des d’una perspectiva cultural, estracta d’un període excepcional per al cultiu de totes les arts en tots els països europeus, d’entre les quals cal destacar el teatre.

L’autoritat absoluta de la monarquia

Llegiu el text següent (que correspon a un fragment de les Memòries de Lluís XIV) i, després, comenteu-ne contingut. Compareu-lo amb el funcionament de les monarquies i sistemes de govern d’arreu del món actuals:


TOT PERAL POBLE PERÒ SENSE EL POBLE
Tot poder, tota autoritat resideixen en la mà del rei, i no en pot haver d’altres en el regne sinó els que ell estableix... Tot el que es troba en l’extensió dels nostres Estats, sigui de la natura que sigui, ens pertany... La voluntat de Déu és que tot aquell que hagi nascut súbdit obeeixi cegament... Cal posar-se d’acord en el fet que, per molt nefast que pogués...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • An Lisis De El Tartufo Moli Re
  • Moli Re
  • Dossier PARCIALES Para Los Alumnos
  • Moli Re
  • treball de recerca Dossier Alumne
  • Dossier Informativo Para Las Familiasde Alumnos Y Alumnas De La Sección Bilingüe
  • C Mo Elaborar Un Dossier Para Alumnos
  • Molian

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS