Drames Rurals; L'Explosió

Páginas: 8 (1813 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
1. RESUM BREU DE CADA COMPTE

1. EL MET DE CONQUES
En aquesta primer conte es narra la vida d’un nen anomenat Met que és marginat per els nens del poble i l’única sortida que troba es la religió amb ajuda d’un predicador. En Met, desconsolat per la mort de la seva mare, empren un camí sense objectiu on se li apareix Jesús dient-li que fos a fer penitència. Aquest va anar, però al estar tandèbil va trencar-se una cama i finalment va morir.

2. IDIL·LI XORC
Aquest segon conte tracta d’uns captaires: la Laia i en Tit que es casen. La resta del poble es riuen perquè es la Laia qui paga la boda. Decideixen casar-se de nit i en acabar-se el poble comença a llançar-les pedres, fins al punt que una li dona a en Tit i el mata.
3. PARRICIDI
En tercer conte tracta d’una famíliauna mica desestructurada. Una nit mentre que el Falet, el marit de la Lena, estava a una taverna, en Pau, l’amant de la Lena, va entrar per la finestra i la va matar. El marit va ser acusat de haver-la matat, ja que el van trobar dormint al costat d’ella i no recordava res.
4. DALTABAIX
El conte tracta sobre en Palau, un home molt gandul pare del Quim i del Verí. Aquest últim es casa amb laDoloreta, i tenen un fill anomenat Llombric. Doloreta a causa de la situació pèssima de la casa acaba anímicament fatal. Verí es compra una mula que no l’obeeix, llavors decideix calar-la foc. La mula atropella i mata al Verí, en Palau i al Llombric. Doloretes pateix un grau trastorn i en Quim la fa fora de casa.

5. EL PASTOR
Ton és un pagès dedicat totalment al camp. Un dia es troba amb laseva collita destruïda. L’autor d’aquest succés va ser Nasi i el seu ramat. Tom com a venjança posa al camp figues amb hams dins i quan les ovelles tornen van quedar ferides . Nasi va venjar aquest succés i va matar al Ton.

6. LA VELLA
El següent conte tracta d’una vella molt malalta a la qual la seva família no li feia cas. Un dia estant la vella sola al porxo com cada jornada, la casaes va cremar. El foc la va matar a ella i a tot el que hi havia al seu voltant.

7. L’EMPELT
En Pau avisa al seu amic Noi Ordis que vagi amb compte que hi ha un lladre que ronda pel galliner. Al dia següent el Noi fa guàrdia i quan entra el lladre s’adona que és al seu germà petit. Noi Ordis el perdona la vida i deixa que marxi.

8. AGONIA
Bel a punt de morir-se li confessa al seumarit, en Minguet, que el seu fill gran, l’hereu, no és seu, sinó que és fill del metge Ramón. Bel li suplica el perdó i finalment mor.

9. OMBRES
Maleta ha viscut sempre amb la seva cosina Rita, fins un dia que s’han de separa per anar-se a viure amb els seus marits, Ganset i un hereu. Al cap de molt temps la cosina s’assabenta que la Maleta s’ha tornat boja i mai sabran el perquè. L’hereu,marit de Maleta se’n marxa a Argentina amb el seu fill. La Maleta, boja, es queda sola pels camps amb companya d’una vaca.

10. L’EXPLOSIÓ
Aquest conte narra la situació d’una parella: en Paret i la Quimeta. Aquest des de fa un temps s’ha fet anarquista I es nega a demanar una altre oportunitat al treball. La seva dona va al taller de Don Eladi a demanar l’oportunitat per ell. Paretdecideix posar-hi una bomba al taller, i quan es dona conte Quimeta hi era dins.

11. NOCHE BUENA
Màxima i Marieta eren dues amigues que van quedar una nit per sopar a casa de una altre amiga, la Marcona. En tornar a casa Màxima veu la porta oberta i puja a veure si els seus diners continuen estant. Aleshores el senyor Pere Anton l’ofega i es queda els sues diners.

12. L’ENVEJA
ElsForros era una parella que al seu poble l’anomenaven així perquè no podien tenir fills. Les magranes li produïen molta felicitat i l’home va omplir el llit d’elles.

2. INTRODUCCIÓ
Seguidament farem el comentari de text d’un fragment escollit lliurament del recull de relats Drames rurals de Victor Català. Concretament és tracta del fragment de la pàgina 255 corresponents al conte titulat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS