Drames Rurals

Páginas: 5 (1133 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2012
DRAMES RURALS: “IDIL·LI XORC”. 
Resum:
“Idil·li Xorc” es tracta d'una història d'amor entre dos captaires molt peculiars anomenats Tit i Laia. Diem que és un drama perquè finalment el desenllaç és molt tràgic.
Pel que fa a l'argument, aquest comença presentant-nos tota una sèries de captaires com la 'Gonya' que vesteixen amb quatre draps, són bruts, tenen molt mal parlar i físicament estanbastant demacrats. Així doncs, mentre tot el grup de captaires decideix anar a fer l'única cosa que sap fer, és a dir, captar, veuen dues ombres que festegen i decideixen anar a veure qui són. La sorpresa arriba quan es troben que són el 'Tit' i la Laia, que són ja d'edat avançada. Al veure'ls junts i en saber la noticia de les noces entre els dos personatges, tots els integrants de l'escamot decaptaires comencen a insultar-los i a riure.
Després d'aquesta sèrie de fets, Víctor Català fa un gir a la història per tal d'explicar-nos com el 'Tit' i la Laia han arribat fins aquella situació. Ell, que era coix des de que un carro li va aixafar les dues cames, havia de sortir abans per tal d'arribar a la vila a captar per davant del grup. La Laia, en canvi, sortia abans per tal d'aconseguir unplat de carn que li donaven si no anava acompanyada de l'escamot. D'aquesta manera, els dos es troben i fan camí explicant-se les seves misèries mentre que més tard, el 'Tit' ja cansat, decideix seure a descansar i es posa a explicar més detalladament les seves desgràcies (com el maltracta la seva família i com s'aprofiten d'ell per tal de treure-li els pocs diners que té). De cop, ell veu que elque li cal en la seva vida és una dona com la Laia i de fet, així li ho diu quan li proposa el matrimoni. La Laia accepta, tot i que en aquell moment és quan apareix el grup de captaires i comença a mofar-se d'ells, ja que descobreixen que realment es casaran.
Decidits a unir-se en matrimoni, marxen cadascú a casa seva i la notícia del casament corre com la pólvora. Com que els nebots del 'Tit'també se n'adonen de la notícia, li claven una pallissa ja que si el seu tiet es casa no podran aprofitar-se'n. El 'Tit' espantat i compungit, es socorre a casa de la Laia i els dos decideixen anar a veure al rector perquè els casi l'endemà a primera hora del matí. Quan hi van, però, es troben amb un problema i és que no troben testimonis. Mentre el campaner es designa a sí mateix com un delstestimonis per solucionar el problema, el 'Tit' surt al carrer a buscar a algun altre testimoni. Finalment, aconsegueix que un captaire cec sigui l'altre membre que els fa falta per dur a terme el casament.
Així doncs, es casen i quan els dos protagonistes surten al carrer els comencen a ploure pedres des de diversos llocs. Aconsegueixen entrar tots a dins l'edifici, on s'havia fet la celebració, pertal de salvar-se de les pedregades. Tots menys un, el 'Tit', que no es va poder salvar de la pluja de pedres que li va caure al cim fins a causar-li la mort.
En sortir al carrer, la gran multitud de captaires es va dissipar i ja només quedaven els membres del casament. El rector, en sortir al carrer, va veure que el protagonista del drama estava mort a causa de la gran pèrdua de sang i finalment,amb els plors de la Laia de fons, va dirigir unes paraules en senyal de protesta cap a tots aquells captaires i gent del poble que més aviat semblaven primitius, gent que el que ha aconseguit al final és matar al 'Tit'.
El títol fa referència al fet que casar-se era tot el que volien els dos protagonistes, semblava que tot havia d'anar molt bé però aquest idil·li es va aixafar i va desaparèixeramb la mort del 'Tit'. Per això Víctor Català titula aquest drama amb el nom 'Idil·li Xorc'.
    

Personatges:
 
Principals:
Tit o Josep; és un captaire que tenia 60 anys. Era petit i rabassut. Amb prou feines podria caminar, s'aguantava amb dos bastons. Ell guardava els porcs en un clos. Era maltractat per la seva família.
La Laia; era una captaire d'uns 53 anys, Era alta i prima, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS