Drames Rurals

Páginas: 14 (3486 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2012
2. IDIL·LI XORC
Argument: un grup de captaires, s'encarreguen de que en Tit i la Laia, dos captaires del grup, se'n vagin junts a fer una volta posant-los un una excusa diferent. Durant la passejada, es declaren elseu amor, així que decideixen casar-se. Quan la gent sap que han estat junts abans del casament tothom comença a malparlar d'ells i a tractar-los malament. El dia del casament estroben sense testimonis i agafen el pprimer que passa pel carrer, un captaire cec que coneixien. A la sortida del casament la gent els comença a llençar pedres o altres objectes contra els nuvis.. La Laia pot escapar a l'esglèsia, però quan son a dins veu que en Tit no hi és. Quan ja no sentien cap soroll surten a for a I veuen a en Tit estes mort a terra. Tot aquest ritual de les pedres formava partd'una tradició. El capellà demana que resin tots pel pobre home mort.
Idea central: l'amor que hauria de ser perfecte a vegades s'nvà a norris. Casaments per interesos (per part d'en Tit). Violència de les tradicions populars.
Personatges:
– Josep (Tit): seixanta anys, petitó, rabassut amb un cap gros. Nas ple de pèls, morro fluix que sempre li queia la baba. Caminava amb dos bastons a causad'un accident de petit.
– Laia: cinquanta-tres anys. Alta, prima, malalta de càncer, molt presumida. Solia anar descalça. Vivia sola I tenia conills.
– Gonya: líder dels captaires
– Xica llosca, Queló, Nen de Bec, Cec o Pla de Juli, Campaner: membres dels captaires.
Desenllaç:mort del nuvi durant la tradicional pedregada.
Espai: rampa de la carretera per on baixen els captaires cap a lavila. Vila on està situada la casa de la Laia I la plaça. I esglèsia.
Temps: el conte passa a la tardor.


3. PARRICIDI
Argument: la Lena, sola a casa després que el seu marit marxés a la taverna, mentre el seu fill dorm, rep la visita del seu amant, que a causa d'un atac de gelosia, la mata a ganivetades. En Felet, arriba a casa begut I es posa a dormi al costat de la seva esposa, sense donar-secompte de la carnisseria . L'endemà el Titet, fill de la parella, es desperta I crida a la seva mare. Al no rebre resposta se'n va al carrer, on una dona el veu I l'acompanya a buscar la seva mare. Aquesta dona veu el cadàver de la Lena I ràpidament acusen al seu home de l'homicidi. En Felet es atrapat I portat a una presó, ja que no pot demostrar la seva inocència I tampoc se'n recorda de res.Idea central: crítica a la incompetència de la justícia I centra l'existència humana en la força del destí d'on és impossible escapar. VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
Personatges:
– Lena: enganyava al seu marit amb el Pau.
– Felet: home de la Lena, borratxo, inculpat injustament.
– Pau: amant de la Lena, assasí. Gelos, violent.
– Titet: fill de la Lena I el Felet. Sense donar-se'n compte esborraalgunes proves de l'assassinat de la seva mare.
– Personatges secundaris: veïnes que descubreixen el cadàver, rector, metge, Policia, tavernera.
Desenllaç: en Felet es acusat de l'assassinat I se l'emporten cap a la presó.
Espai: l'acció passa a casa de la família, en un poble rural.
Temps: tota l'acció trancorre amb dos dies, nit I matí.

4. DALTABAIX
Argument: família de dos germanas,esquerps, feréstecs I violents, I un pare gandul. El fill gran, el Verí, es casa amb una noia forastera, la Doloretes. A mesura que anaven passant els anys la pobra noia anava consumint-se cada dia més en aquella casa a causa de les humiliacions I l'explotació. Passats dotze mesos del casament tenen un fill, el Llombric. Un dia el seu pare estava provant la mula nova I enfurismat, pren foc davantd'ella. La mula parteix corrents cap on eren l'avi I el nen, els quals son envestits per la mula I el carro. El nen mort a l'acte I l'avi setmanes després a causa de les ferides. També mort el Verí, el qual anava montat la mula quan aquesta va començar a córrer. La Doloretes, sense fill ni marit, es expulsada de casa per part del seu cunyat, es veu obligada a convertir-se en captaire.
Idea...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS