Drames

Páginas: 12 (2870 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
La Revolució Liberal (1808-1874)

Tot va començar al segle xix amb un règim absolutista i va acabar amb un règim liberal.
Aquesta revolució, es va diferenciar d’Europa per tres guerres civils (les guerres carlines) i la inestabilitat política.
Es pot estructurar en quatre grans fases:
* La guerra del Francès (1808-1814)
* El regnat efectiu de Ferran VII (1808-1833)
* El regnatd’Isabel II (1833-1868)
* Sexenni Revolucionari (1868-1874)

1. La constitució de 1812 i la Restauració Absolutista.
El fet mes important d’aquesta època es la Revolució Francesa (1789). Del segle XVIII al XIX regnava Carles IV a Espanya. Era destacat pels fets revolucionaris. Els primers consellers del rei Carles van ser il·lustrats amb l’idea de posar fi a la societat estamental. En capmoment va qüestionar l’absolutisme de la monarquia.
Carles IV va declarar la guerra a la República Francesa. El conflicte entre Espanya i França va ser només en territori català ( la Cerdanya, el Rosselló, la Val d’Aran i l’Empordà), la qual es va conèixer amb el nom de Guerra Gran (1793-1795). L’exercit enviat per Manuel de Godoy va ser derrotat. La fi de la guerra va arribar gracies a la pau deBasilea i va donar pas a un llarg període de tretze anys de pau entre Espanya i França.
2.1 La guerra de la Independència o guerra del Francès.
El principal acord entre França i Espanya va ser el tractat de Fontainebleau (1807) signat per Godoy i Napoleó, el qual el seu objectiu repartir-se Portugal i les seves extenses possessions ultramarines.
L’idea de Napoleó no era tan sols ocuparPortugal, sinó tota la península Ibèrica. L’estratègia estava en controlar quatre punts basics de la península: Barcelona, Madrid, Cadis i Lisboa.
Godoy se’n va adonar del que estava preparant Napoleó i va convèncer a la família reial per a que es trasllades a Sevilla per fugir i si calia, cap a Amèrica.
Napoleó va accelerar els seus plans per a Espanya. Va convocar a Carles IV i Ferran VII a laciutat fronterera de Baiona, on els va forçar a canviar de banda d’atac. Baiona va ser una constitució lliurada per Napoleó el qual va proclamar a Josep I rei legítim d’Espanya.
El 2 de maig de 1808 hi va haver un aixecament popular a Madrid, que es va estendre ràpidament a altres ciutats espanyoles. Els revoltats es van anar unint en tots els territoris i ciutats d’Espanya.
Per altra banda,l’exercit espanyol es va reorganitzar per enfrontar-se a les tropes franceses.
D’aquesta manera es va iniciar la guerra de la Independència a Catalunya que s’anomenà guerra del Francès (1814), any de la derrota de l’imperi napoleònic a Europa.
2.2 Les corts de Cadis i la primera Constitució espanyola
Entre els mesos de maig i agost de 1808 es van formar a Espanya tretze Juntes. Alguns delsseus representants van constituir la Junta Suprema Central Governativa del Regne, fins que no tornes Ferran VII. Es van crear dos bàndols: els afrancesats i els resistents. Dins dels resistents hi havia dues faccions: els liberals, que pretenien un regim polític basat en les idees de la Revolució Francesa i per altra banda, els absolutistes, que veien en Josep I les idees que ells combatien en nom dela tradició.
El 1810 es van convocar les Corts Generals a Cadis. S’hi van reunir 184 diputats. El 19 de març de 1812 van redactar la primera Constitució Espanyola després de dos anys de treball.
Les principals lleis de la Constitució eren, el dret a vot dels homes majors de 25 anys d’edat i l’establiment de la divisió de poders. Aquesta Constitució representava el primer pas de la revolucióliberal a Espanya.
2.3 Les restauracions absolutistes i el Trienni Liberal (1814-1833)
L’imperi de napoleó va ser derrotat a Europa i Ferran VII va tornar a Espanya, l’anomenaven “el Desitjat”. Un grup de 69 diputats van donar-li un document el qual li demanaven la restauració de la monarquia absoluta i l’abolició de la Constitució. Ferran VI va acceptar aquesta proposta. Va ser la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drama
  • Drama
  • dram
  • Dram
  • drama
  • Drama
  • Drama
  • Drama

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS