Dret Del Treball

Páginas: 17 (4018 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2012
Tema 1:
Dret del treball: Sistema de principis i normes, que emanen de l’Estat i dels agents socials en l’exercici de la seva autonomia col·lectiva, que regulen l’esforç laboral presentat per un altre en el marc d’una relació del treball. Estableixen unes garanties especialment protectores pels treballadors.
Les autonomies no tenen competències legislatives, però si alguns grups socials com lespatronals i els sindicats. Poden negociar i pactar convenis col·lectius, que son un ampli ventall de condicions per una secció geogràfica(ex. Servei hoteler Catalunya). Però s’han de seguir les normes mínimes que marca la llei. (ex. 30 dies de festa a l’any).
Parts:
* Dret individual/dret col·lectiu (sindical)
* Administració i procés laboral
* Dret de la Seguretat Social
Lesadministracions poden intervenir donant solucions i intervenint (ex. Serveis mínims), i fent inspeccions per tal de fer que totes les empreses segueixin el dret laboral, imposant sancions a qui no les segueixi.
Tot treballador assalariat té dret a la tutela judicial efectiva: hi haurà un jutjat que valorarà el cas que presenti per tal de decidir què és el més just.
Dret de la Seguretat Social:normes que afavoreixen la protecció de la salut, que protegeixen el treball de menors. És el “company de viatge” del dret laboral. (ex. Incapacitat temporal/permanent).
Funció: dret protector(caràcter tuïtiu):neix de compensar desequilibris socials i econòmics.
* El dret de treballs, apart de protegir, estableix unes obligacions. Intenta compensar posicions econòmiques(empresari titular mitjansproducció), jurídicament desiguals(poder d’organització, de direcció i disciplinari).
* Establir equilibri d’interessos empresari/treballador, en el marc de la realitat social, econòmica i política vigent.(No tenim la mateixa situació ara que fa 200 anys).
* Regular drets/obligacions dels treballador assalariats, és a dir, les obligacions i drets de l’empresari laboral.

Granincidència dels factors social/polític/econòmic.
3. Delimitació de l’objecte de regulació del Dret del Treball.
Quines relacions jurídiques estan regulades pel dret del treball?
Regulació normativa: artic. 1.1, 1.3, 2, 8.1, DF 1a. LET Incorporar informació dels articles.(Estatut dels treballadors)
Pressupòsits substantius: notes característiques qua hi ha un treball assalariat.
Exclusions: supòsits enque la llei no aplica l’Estatut dels treballadors. Ex: funcionari.
Inclusions: supòsits en els que la llei diu que certs treballadors estan inclosos en la protecció del dret del treball. Ex: futbolista professional.
3.1 Pressupòsits substantius.
Article 1.1 LET. (àmbit d’aplicació de la normativa laboral):
A) Prestació de serveis personal i insubstituïble i voluntària.
El treballador potdeixar de treballar quan vulgui, simplement ha de dimitir (extingir el contracte). S’ha de fer un preavís amb antelació suficient per tal de que l’empresa pugui buscar nous candidats. En cas de que no es compleixi el preavís es genera una obligació, en cas de que no s’arribi a un acord: descomptar part del seu igual al temps que no s’ha fet el preavís.
L’empresa no pot acomiadar elstreballadors si no hi ha causes concretes que ho justifiquin(ex. Arribar tard i es fa un acomiadament disciplinari). En aquest cas no s’ha d’indemnitzar. En el cas que hi hagin problemes econòmics, es pot acomiadar, però s’ha d’indemnitzar i seguir un procediment.
B) Prestació de serveis per compte aliè:
a. Mitjans de producció: normalment els mitjans de producció són dels empresaris, però avegades no. Ex. Repartidor amb moto de 49cc que és seva.
b. Fruits: el rendiment/valor afegit de l’activitat del treballador passen a ser automàticament de l’empresari.
c. Riscos: l’empresari assumeix els riscos, ja que ha de pagar el salari tant si el producte es ven be al mercat o no. El treballador no té en compte els riscos. Com passar part dels riscos al treballador? Salari a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mercat de treball i el dret laboral
  • Normativa Bàsica Dret Del Treball
  • dret
  • Dret
  • DRET
  • dret
  • Dret
  • dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS