Dret Romà

Páginas: 13 (3219 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2011
BLOC I - Dret I Història
1. Dret romà, règims politics i sistema de fonts
1.1. Evolució política de Roma
ÈPOCA ARCAICA S. IV – III Ac (¿? -367 Ac)
Comença amb la formació de la “urbe” i acaba quan es promulguen les lleis “vicinae sextiae” Aquesta etapa coincideix amb la Monarquia que acabà caient i gran part de la República que s’instaurà posteriorment.
El primer règim polític fou lamonarquia on regnava en absolut poder el “rex”, el qual era escollit entre els “pater familias” que constituïen el senat romà. Es tractava doncs d’una monarquia primitiva on hi havia un ordre jerarquial: Rex, Senat i, Comicis (Assemblea popular).
Els ciutadans romans eren els patricis, aquests conquerien els plebeus els quals es devien al servei romà però tenien la seva pròpia legislació.
Enaquesta època, el dret i la religió anaven units. El dret es basava en les anomenades “mores maiorum”, és a dir, les costums dels avantpassats. Així doncs, es tracta d’un dret primitiu, purament formalista, basat en les tradicions, els ritus i en el que és just segons les figures jurídiques. Era també un dret patriarcal ja que es basava en els “pater familias” i alhora tradicionalista perquè elpoble se sentia vinculat a aquell dret. Aquest dret afectava a tota la ciutat de Roma.
ÈPOCA REPUBLICANA S. IV – II Ac (367- 27Ac)
Degut al desgast del sistema anterior, s’instaura la República per tal de corregir els errors anteriors i es comencen a crear els primers conceptes jurídics fonamentals.
Apareixen les “magistratures”, per tant desapareix la figura del “rex”.
ÈPOCA CLÀSSICA 27 – 284aC
S’instaura la Monarquia absoluta. La cultura jurídica viu el seu moment de màxima esplendor.
ÈPOCA POSTCLÀSSICA 284 – 476 Ac
Amb la caiguda de l’Imperi romà, la qualitat del dret minva notablement així com la tasca del juristes ja que son els emperadors els que agafen la responsabilitat. A partir d’aquest període comença la organització funcionarial de l’Estat on el primer és l’Emperador iper sota d’ell es troben els altres càrrecs. Així doncs, apareix la Cancelleria Imperial.
ÈPOCA JUSTINIANA 476 – 565 Ac
L’emperador Justinià agafa el poder i crea un obra en forma de codi el qual es ha servit de base per a la jurisdicció actual.

2.2. Evolució jurídica / 2.3 Sistema de Fonts
ARCAIC
* ORG.POLÍTICA:

* DRET ARCAIC : IUS CIVILE
És el dret de la ciutat de Roma ques’aplica exclusivament als ciutadans romans i està format en els seus orígens per l’ interpretació que feien els juristes sobre les costums dels avantpassats.

EL DRET ARCAIC es caracteritza per a ser:

* Formalista: Les figures jurídiques sorgien del seu compliment, del formalisme.
* Patriarcal: Es basava en els “pater familias” els quals eren els que tenien un alt reconeixement.
*Exclusivista: Afectava solament als ciutadans romans.
* Tradicionalista: el poble romà actuava en conformitat amb aquest dret perquè se sentien vinculats amb les costum i ritus dels avantpassats.

* FONTS DEL DRET ARCAIC

Durant el període Arcaic, es crearen les
* “mores maiorum”: normes NO escrites per les quals es regien els romans basades en les tradicions i les costums. Perconèixer quina conducta estava prohibida havien de trobar la resposta en les “mores maiorum”.
Ja entrats en l’època Republicana, aquestes normes resultaven prejudicials pels interessos del plebeus els quals crearen un conflicte contra del patricis i aconseguiren la caiguda del Rex i la seva integració a la ciutat. És aleshores quan es crearen les
* XII TAULES: primeres lleis escrites per mà de 10patricis escollits prèviament que s’encarregarien de l’administració de la justícia i la legislació. D’aquesta manera els plebeus es pogueren reunir entre ells en assemblea i les lleis que regien només els vinculaven a ells.
* Col·legi Pontifical: eren els que realitzaven l’activitat jurídica, així la ciutat es recolzava més en l’opinió d’aquests ja que les mores maiorum no estaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dret Romà
  • Dret romà
  • Dret Rom
  • dret roma
  • Dret rom tot
  • PD Dret Rom
  • dret
  • Dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS