Drets Humans

Páginas: 5 (1042 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2015
Filosofia i Ciutadania 1R BATX JOAN FARRÉ


Declaració Universal dels Drets Humans

“Si es considera que la llibertat, la justícia i la pau en el món tenen com a base el reconeixement de la dignitat intrínseca i dels drets iguals i inalterables de tots els membres de la família humana; […] l'Assamblea General proclama aquesta Declaració Universal dels Drets Humans com aideal comú pel qual tots els pobles i nacions han d'esforçar-se, per tal que tant els individus com les institucions […] promoguin […] el respecte a aquests drets i llibertats, i n'assegurin […] el reconeixement i l'aplicació universal.”

Adaptat d' ASSEMBLEA GENERAL DE L'ONU,
preàmbul de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948)

Realitza un comentari sobre aquest text.

Primer de tot,abans que res, m'agradaria començar aquest comentari introduint una mica el tema dels drets humans i la seva història. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) va ser creada l'any 1945 després de la II Guerra Mundial amb la finalitat d'aconseguir la pau mundial; promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària; garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtati autodeterminació, i vetllar pel respecte dels drets humans. Aquests drets humans són els que estan citats a aquesta Declaració Universal dels Drets Humans que avui analitzem, creada l'any 1948 per la mateixa Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides.

Bé, i ara entrant en el que és el text, m'agradaria citar el tema principal d'aquesta adaptació. La seva temàtica va encarada aque es sapiguin els principals objectius d'aquests drets humans i d'aquesta Declaració Universal. Un gran exemple per afirmar la temàtica principal del text es quan diu que “l'Assamblea General proclama aquesta Declaració com a ideal comú pel qual tots els pobles i nacions han d'esforçar-se, per tal que tant els individus com les institucions promoguin el respecte a aquests drets i llbertats, in'assegurin el reconeixement i l'aplicació universal.” Aquesta oració exemplifica molt be els objectius que té la proclamació d'aquesta Declaració Universal dels Drets Humans, que són el de que sigui un ideal comú per a tothom i que es promogui i es reconegui arreu del món.
I pel que fa al que diu abans d'aquest “mini-apartat”, jo penso que explica la causa o el ''per què'' de la proclamaciód'aquests drets humans. Ho definiria així perquè diu que si es veritat que la llibertat, la justícia i la pau tenen com a base el reconeixement de la dignitat intrínseca, és a dir, la dignitat de cadascú, i dels drets iguals i inalterables de tots els membres de la família humana; doncs llavors aquesta és la causa de la creació d'aquests drets humans que ens corresponen a tots pel fet de ser humans.

Idoncs, analitzats els temes principals del text i els seus respectius apartats, volia endinsar-me en el que són exactament els drets humans i com els agrupariem.
Els drets humans, com ja he dit abans, són els drets que corresponen als éssers humans pel fet de ser-ho. Són drets que pretenen validesa, estiguin o no reconeguts jurídicament per un estat. Si encara no estan reconeguts per l'estat,funcionen com exigències morals; i si ja estan reconeguts, funcionen com a garanties legals.
Bé, els drets humans son un conjunt en general però, tal com diu la Declaració dels Drets Humans, estan dividits o agrupats en generacions, les quals ara citaré:


Drets de primera generació (Llibertat): Podriem definir els drets humans de primera generació com aquelles llibertats individuals i drets departicipació política. Alguns exemples serien el dret a la vida i a la integritat física, la llibertat de pensament i de consciència, les proteccions del dret a la intimitat i a la bona fama, els drets de propietat privada o el dret a elegir els governants democràticament, entre altres. Aquest grup de drets esta relacionats amb el concepte d'estat de dret de la tradició liberal, és a dir, aquell sistema...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drets Humans
  • Drets humans
  • Not Cies Drets Humans
  • els drets humans
  • Classificació Dels Drets Humans
  • ANTECEDENTS DELS DRETS HUMANS
  • Declaració de drets humans
  • Drets Humans Al Catecisme De L'Esgésia Catòlica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS