dtrjh

Páginas: 10 (2366 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
Cosmologia :

La cosmologia és l'estudi de l'estructura i la història de l'Univers a gran escala. Tracta de l'origen, l'estructura i les lleis de l'Univers. Es relaciona amb la filosofia i la  religió, tot i que actualment se l'utilitza només per a designar una branca de l'astronomia. La cosmologia és la més antiga de les ciències. La recerca dels nostres orígens no ha deixat de fascinarla humanitat. Històricament se sol dividir en quatre etapes: Grega, Medieval, Moderna i Contemporània.
La cosmologia antiga :
En astronomia, la teoria és aquella que col·loca el planeta Terra immòbil en el centre de l'univers, i la resta dels planetes, el Sol i les estrelles girant al seu voltant. Aquesta creença fou habitual en la Grècia antiga i a la Xina, i va sobreviure fins al començament del'edat moderna; a partir de finals del segle XVI fou substituït gradualment pel model heliocèntric. Avui dia, la cosmologia geocèntrica sobreviu com a element literari dins la ciència-ficció. La teoria va ser formulada per Aristòtil al segle IV aC i completada per Claudi Ptolomeu el segle II. Normalment, els filòsofs grecs i medievals combinaven el model geocèntric amb una Terra esfèrica, diferent almodel d'una Terra plana relacionat amb altres mitologies. Es creia també que el moviment dels planetes era circular i no el·líptic, una visió que no es posaria en dubte en la cultura occidental fins al segle XVII.
La cosmologia medieval : ( galileu galielei , giordano bruno, copernic )
La concepció aristotèlica es prolongà durant l'edat mitjana, si bé el cristianisme introduí importantsinnovacions en la cosmologia, amb idees com la divina providència, creació, miracle , entre d'altres. El model heliocèntric o heliocentrisme  és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots planetes orbiten al seu voltant. Va ser proposat per primera vegada a l'Antiga Grècia per Aristarc de Samos, com a resposta al model geocèntric, i va anar evolucionant a travésdels anys i de diferents filòsofs que el van defensar. Durant els segles XVI i XVII, després de ser ressuscitat per Nicolau Copèrnic, va ser motiu d'una important disputa amb el model geocèntric. Finalment, l'heliocentrisme es va imposar. Gran part dels problemes d'acceptació del model heliocèntric venien per motius religiosos. Si a la Bíblia surt que l'ésser humà és el centre de la creació perquèestà fet a imatge i semblança de Déu, no podia ser que la terra on ell habitava no fos el centre de l'univers.
GALILEO:
Va ser un físic, matemàtic, i filòsof toscà que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi, i per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic. De vegades, se l'anomena "el pare del'observació astronòmica", el "pare de la física moderna" el "pare de la ciència", i el "pare de la ciència moderna". Stephen Hawking digué, "Galileu, potser més que qualsevol altra persona, fou el responsable del naixement de la ciència moderna."
Giordano Bruno :
Estava interessat per la filosofia, amb una memòria excepcional, serà atret per les idees redescobertes en aquell temps d'HermesTrismegistus, i Plató.
El 1576 haurà de partir de Nàpols per tal d'evitar la Inquisició. Surt de Roma per igual motiu, al mateix temps que deixa l'orde dels dominics. Viatja a Ginebra, es fa calvinista, abans de ser excomunicat, i forçat a anar a França, on hi estarà durant molts d'anys, sota la protecció de poderosos mecenes. En aquesta època publica vint llibres, com Cena de le Ceneri (1584), i Del'Infinito, Universo e Mondi (1584). En aquesta segona obra defensa les teories de Copèrnic.
El 1586, després d'una violenta disputa sobre "un instrument científic", abandona França per anar a Alemanya, i a Helmstadt és excomunicat pels Luterans. El 1591 accepta una convidada a Venècia, on serà arrestat per la Inquisició, jutjat, i extradit per un judici a Roma, el 1593, on restà empresonat sis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS