Dualitat en els mitjans

Páginas: 5 (1005 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
Tenint en compte els canvis ràpids i constants que es produeixen en tots els àmbits de les nostres vides, (econòmics, socials, polítics), els models socials fins ara capitalistes en que la comunicació de massa, unidireccional i dictada per a una cultura homogènia absent de retroalimentació entre emissor i receptor, ha comportat una transformació en els sistemes de comunicació i un canvi en elsistema de societat. En l’actualitat, en una societat més globalitzada, s’han transformant aquestes noves formes de comunicació en digitals, que afavoreixen la participació ciutadana i on es retroalimenta , genera canvis en la percepció i en la manera en com ens arriba la informació en les diferents nodes i xarxes.
Podem analitzar, d’una manera molt resumida, on va començar aquesta evolució que ensha portat a un model digital i a un consum dual dels mitjans. En uns inicis, en el context de model analògic, en plena Revolució Industrial, arriben les primeres innovacions importants en maquinaries, com la màquina de vapor ( Newcomen,1690 - James Wat, 1765) que va afavorir la industrialització i al mateix temps canvis en els processos laborals. Aquests canvis, van comportar que les massesemigressin a grans ciutats, augmentant la població significativament i que, amb l’aparició de l’impremta, va ajudar a l’alfabetització de molt bona part de la societat. Aquest fenomen va esdevenir, entre altres, el desenvolupament dels mitjans de comunicació de massa, com la premsa, l’ús del telègraf , el telèfon, el cinema...
Així doncs, arribats a finals del sXIX principis de s.XX, amb l’evolució iinnovació en el càlcul i el desenvolupament de la mecànica per facilitar i simplificar les feines de les persones (Segona Revolució Indusrial), va permetre desxifrar codis

que, en plena Segona Guerra Mundial, va ajudar a la transmissió de l’enviament d’informació (morse), que va portar a propostes, com les de Vannevar Bush (“Com podríem pensar" de 1945), de crear una màquina (memex) deprocessament d’informació mecànica per gestionar aquesta informació i que, avui per avui, es considera la base teòrica del Hipertext, conegut també com el llenguatge de programació d’Internet
Amb l’arribada de les telecomunicacions, tant obertes com a distància, propicien al desenvolupament d’aplicacions en l'àmbit comunicatiu i la digitalització d’informació i contingut (les seves característiques lafan idònia per emmagatzemar i recuperar informació, un bon exemple serien les bases de dades). La comunicació recíproca o bidireccional és una de les coses que fa possible la digitalització i l’entrada en la societat de la informació o societat informacional, que es caracteritza per un intercanvi immediat d’informació, gràcies a l’economia lligada al coneixement i la tecnologia.
Arribats aaquest punt, podem dir que hem crescut, i vivim en una realitat dual, per una banda, consumim els mitjans analògics, com és la premsa escrita, la radio o la televisió, però al mateix temps, vivim en una societat digitalitzada, molt més oberta al coneixement, on consumim aquest mateixos productes a través dels mitjans digitals, diaris online, blogs, radio i televisió a la carta... Consumim molts mésproductes via les xarxes de comunicació, interactuem i ens enriquim culturalment compartint continguts.
Personalment un bon exemple de dualitat entre la realitat analògica i la realitat digital és el llibre. És interessant la transformació dels diferents formats que ha adoptat la cultura escrita, des del “Còdex” al llibre electrònic. Cóm el seguiment d’aquesta evolució rastreja els orígens del’interactivitat, de l'enciclopedisme o el text.
Durant molt de temps, es va considerar que el llibre estava al marge d'aquest tipus de temes: el “mercat” opinava majoritàriament que la millor manera de consumir un llibre seguia sent en paper. Podien trobar còpies de llibres en format electrònic a la xarxa, però el seu ús era summament marginal.
No obstant això, a mesura que el mercat avança i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 29 anys de parella amb els mitjans de comunicacio
  • Els mitjans de comunicació
  • Que són els nous mitjans?
  • Democràcia i mitjans de comunicació
  • Llengua i mitjans de comunicació
  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS