dvfv

Páginas: 9 (2223 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
UNITAT 2. Revolucions liberals i Moviments Nacionalistes

Sé definir:
Estats Generals: Nom que rebia a França (1789) la reunió de representants dels tres estats de l’Antic Règim (el clero, la noblesa i el tercer estat). La seva principal funció era aprovar el sistema tributari reial.

Sobirania nacional: Concepte formulat durant la Revolució Francesa que afirma que l’autoritat del poderpúblic no resideix en el monarca, sinó en la nació, representada per un parlament elegit per sufragi censatari.

Assemblea Nacional: Organisme que representa la voluntat de la nació i que s’encarrega de redactar una constitució.

Girondins: Partit republicà moderat de la Revolució Francesa format per l’alta burgesia que integrà la Convenció Girondina (1792-1793).

Jacobins: Partit políticradical de gran influència durant la Revolució Francesa, representat per la mitjana burgesia i les classes populars i liderat per Robespierre. Durant la Convenció Jacobina (1793-1794), impulsà l’època del Terror.

Llei de Màximum: Llei que fixava un preu màxim de venda per a diversos productes de primera necessitat durant la Convenció Jacobina.

Codi civil: Recopilació del conjunt de lleiscivils comunes a tot un Estat.

Congrés de Viena: Trobada internacional convocada el 1814-1815 amb l’objectiu de restablir les fronteres d’Europa després de la derrota de Napoleó I i els principis de l’Antic Règim.

Santa Aliança: Pacte militar signat entre les potències de la Restauració pel qual es legitima l’acció dels exèrcits per a vigilar i controlar els possibles movimentsrevolucionaris.

Liberalisme: Corrent de pensament sorgida dels ideals il·lustrats i de la Revolució Francesa en la qual prevalen l’individu i la llibertat. Defensa la sobirania nacional, la separació de poders, l’abolició dels privilegis i la igualtat legal.

Nacionalisme: Ideologia política que sosté el dret dels pobles a decidir sobre ells mateixos i a defensar la seva sobirania.

Primavera delspobles: Concepte emprat per designar l’onada revolucionària de 1848, de fort contingut nacionalista i major magnitud que les anteriors.

Zollverein: En el context de la unificació alemanya, unió duanera que va establir un mercat de lliure circulació comercial.






 Conec...
Els principals exemples de les onades revolucionàries (1820, 1830, 1848)
Els principals personatges del tema:Lluís XVI, Robespierre, Napoleó, Metternich, Cavour, Garibaldi, Victor Manuel, Bismarck, Guillem I.

 Sé explicar...
Principals característiques del liberalisme i del nacionalisme
Les etapes de la revolució Francesa
El significat de l’obra de Napoleó per a França i Europa
Els objectius i accions del Congrés de Viena i les revolucions europees
La unitat italiana i la unificació alemanya

Sé diferenciar entre...
Liberalisme i absolutisme
La unificació italiana amb l’alemanya
Els girondins i els jacobins

 He aprés a fer feina...
Amb mapes
Amb esquemes

 Retén les dates més importants...
1789: Començament de la Revolució Francesa
1789-1792: Monarquia constitucional
1792-1794: República democràtica
1794-1799: República burgesa
18 brumari 1799: Cop d’Estat de Napoleó1804: Coronació imperial de Napoleó
1814-1815: Congrés de Viena
1870: Unificació d’Itàlia
1871: Unificació d’Alemanya

Activitats:

Observa i contesta les preguntes de l’esquema de la pag 26

1.Quin és l’origen del poder en l’absolutisme? I en el liberalisme?
L’origen del poder del absolutisme és Déu, que abans es creia que l’autoritat del rei provenia directament d’ell. I l’origendel liberalisme prové de la sobirania nacional, es altres paraules, l’autoritat del poder públic no resideix en el monarca, sinó en la nació, els ciutadans.

2.Explica, segons l’esquema, com s’organitza el poder en el sistema polític absolutista i en el liberal.
En el sistema polític absolutista tots els poders es troben en mans del rei, en canvi, al sistema polític liberal els poder estan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS