Economía española

Páginas: 5 (1240 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2010
Carlos Abascal Jiménez 4/1/10
SOCIALS

TEMA 8: L’ECONOMIA ESPANYOLA

Actualment Espanya està integrada a la Unió Europea. L’esforç de l’economia espanyola per aproximar-se al nivell econòmic europeu ha estat el gran repte de la democràcia i la política econòmica d’Espanya.

Abans, Espanya era un dels països de laUE que tenia la renda més baixa i des de que va ingressar a la unió ha rebut molta ajuda econòmica. Això ha contribuït al desenvolupament de les regions menys pròsperes.

Com a la majoria de països de la UE, la riquesa d’Espanya prové majoritàriament del sector primari (71% de la renda) molt menys del sector industrial (26%) i una petita part prové del sector primari (3%)

1.L’Agricultura i la ramaderia a Espanya

Tradicionalment, el sector primari ha estat el sector més important de l’economia espanyola. Però des del segle XX el desenvolupament de la indústria i els serveis, ha perdut pes econòmic. Actualment representa el 5,2% de la població activa.

Els conreus més importants a Espanya són:

* Cereals (ordi, blat...)
* Olivera i vinya
* Fruiters
* Cítrics(tarongers, llimoners...)
* No cítrics (pomeres, cirerers,....)
* Flors
* Hortalisses d’hivernacle

Dins de la producció ramadera hi ha quatre regions importants:

* Franja cantàbrica (Galícia - País Basc) : bestiar boví per la producció de llet i carn
* Catalunya, Aragó, Navarra i el nord de la Comunitat Valenciana: Concentren bestiar porcí, boví i animals de granja per laproducció de carn, llet i ous.
* Meseta: Majoritàriament hi ha bestiar oví i minoritàriament, boví.
* Andalusia: Hi predomina la cria de bestiar oví i porcí.

L’entrada d’Espanya a la Comunitat Europea va significar un esforç per modernitzar les activitats agràries. Es va pensar que la incorporació podia ser beneficiosa perquè el país entrava a un gran mercat on podia vendre els seusproductes i es veuria afavorida pels acords establerts per la UE. Però no tot van ser avantatges: l’entrada al mercat espanyol de productes dels països de la UE que competeixen amb els espanyols. Espanya també ha rebut ajudes financeres. D’altra banda, la UE va elevar la producció agrícola i ara el mercat no pot absorbir tota la producció.

2. Els Paisatges agraris d’Espanya

A Espanya esdistingeixen quatre zones climàtiques. Cadascuna té les seves característiques que produeixen la diversitat agrícola a Espanya:

* Paisatge Agrari Continental o d’Interior: És el paisatge propi de l’interior peninsular. Hi predominen l’agricultura de secà (cereals, vinya i olivera) i la ramaderia ovina (règim de semiestabulació) .
* Paisatge Agrari Atlàntic: Se situa al nord de laPenínsula. És una zona humida i muntanyosa. Hi predomina la ramaderia bovina (extensiva i amb pastures naturals), el bosc de fulla caduca (actualment hi ha molts pins i eucaliptus) i per últim, l’agricultura que ocupa poca extensió i s’hi conreen blat de moro, patates...
* Paisatge Agrari Mediterrani: S’estén per tot el litoral mediterrani (i la part litoral atlàntica d’Andalusia. En aquest paisatgel’agricultura es basa en el conreu de fruites, hortalisses i flors. La ramaderia és porcina i avícola i és de caràcter intensiu.
* Paisatge Agrari de la Illes Canàries: En aquest paisatge el relleu accidentat i l’escassetat d’aigua dificulten el conreu. A les zones on es pot conrear es produeixen hortalisses (tomàquets i cebes) i plàtans i fruites tropicals.

3. La Pesca a Espanya

Espanyaés una potència pesquera mundial per les següents raons:
* La pesca desembarcada té molt valor comercial
* La flota de vaixells és nombrosa i competitiva
* El sector primari té una gran capacitat empresarial
* Mà d’obra qualificada

Als anys 60-70 la flota pesquera espanyola va assolir un gran desenvolupament. Però, a partir de 1973 la pesca espanyola ha tingut que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • economia española
  • Economia española
  • economia española
  • ECONOMIA ESPAÑOLA
  • Economia española
  • Economia Española
  • Economia Española
  • economía española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS