Economia de la unio europea

Páginas: 10 (2438 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2015
REGAL DE NADAL

1. Evolució al llarg de la història de la CEE a UE. Incorporacio dels paisos.

La Comunitat Econòmica Europea (CEE) és una organització internacional creada pel tractat de Roma del 1957 (en vigor des del 1958) amb la finalitat de crear unes tarifes i mercats comuns, elaborar una política conjunta per a l'agricultura, per al moviment de mà d'obra i els transports i fundarinstitucions comunes per al desenvolupament econòmic. Els estats signataris foren Bèlgica, França, Països Baixos, la República Federal d'Alemanya, Itàlia i Luxemburg.
Aquesta organització està prevista que sigui absorbida per la Unió Europea (UE) l'any 2009 en virtut del Tractat de Lisboa de 2007.
En virtut del Tractat de Lisboa de 2007 l'estructura de pilars serà abolit, fusionant-se el pilarcomunitari amb els altres dos creant una única Unió Europea, en la qual les institucions comunitàries tindrien més poders i en la qual recauria la personalitat jurídica de la CEE. Aquesta fou una idea exposada anteriorment en la fallida Constitució Europea, però que després de la seva no ratificació per diversos estats de la UE probocà un canvi de creteri, tot i que fou finalment adoptat en el Tractatde Lisboa, que està previst que entri en vigor l'any 2009 després de ser ratificat per tots els estats membres.
Els membres de la Comunitat Econòmica Europea són els mateixos que els de la Unió Europea, ja que la CEE constitueix el nucli central de la UE. La CEE va ser fundat per sis estats: França, Alemanya, Itàlia i els tres països del Benelux: Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg.
Després de lafusió de les Comunitats l'any 1979 patí la seva primera ampliació per incloure Dinamarca, Irlanda i el Regne Unit (Noruega finalment refusà prendre-hi part). L'any 1981 s'hi adherí Grècia, el 1986 Espanya i Portugal i el 1990 s'integraren a la República Federal d'Alemanya els antics territoris de la República Democràtica Alemanya (RDA). Després de la signatura del Tractat de Maastricht s'hi hanincorporat quinze estats més, formant part ja de la denominada Unió Europea.
La CEE comparteix les mateixes institucions que la Unió Europea, així el poder executiu està exercit pel Parlament Europeu i el Consell de Ministres, mentre el poder judicial està exercit pel Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.
Per la seva banda cada membre d'aquesta organització té dret a un ComissariEuropeu, tot i que en la Comissió Europea aquests no representen els interessos nacionals sinó els interessos generals de la Comunitat. Abans de l'any 2004 els membres més grans poblats (Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit) han tingut dos Comissaris, mentre la resta en tenia tan sols un.

La Unió Europea (o la UE) és la unió econòmica i política de vint-i-vuit estats independents,localitzats majoritàriament a Europa. Es va establir en el Tractat de Maastricht l'1 de novembre de 1993, sobre els fonaments de la preexistent Comunitat Econòmica Europea. L'últim tractat que va modificar la base constitucional de la Unió Europea va ser el Tractat de Lisboa, el 2009. Amb gairebé 500 milions d'habitants, la Unió Europea genera aproximadament el 30% del producte interior mundialnominal.
El motiu original per la fundació, del que més tard seria la Unió Europea, va ser el desig de reconstruir Europa després dels tràgics esdeveniments de la Segona Guerra Mundial, i prevenir que Europa caigués víctima de la plaga de la guerra.
Per aconseguir aquest objectiu, la Unió Europea intenta crear una infraestructura que travessa les fronteres dels estats. Els estàndards harmonitzats creenun mercat més gran i més eficient, perquè els estats membres poden crear una única unió duanera sense pèrdua de salut (econòmica) o seguretat. Per exemple, els estats on la gent no pot posar-se mai d'acord a l'hora de menjar poden no obstant arribar a acords sobre els estàndards d'etiquetatge i higiene.
El poder de la Unió Europea va més enllà de les seves fronteres car, per vendre-hi, és útil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Unió europea
  • La Uni Europea
  • Economía Uni
  • El proces de creació de la Unió Europea
  • El IVA En La Uni N Europea
  • tratados de la unio europea con mexico
  • TLC
  • Historia De La Unió Europea

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS