Economia

Páginas: 10 (2269 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013
La base material del sistema. L’estructura i dinàmica del sistema.

1. Alimentació
1.1. A partir de l’apartat sobre la Situación Alimentaria Mundial que pots trobar a la pàgina web de la FAO, mostra gràficament i comenta l’evolució dels preus dels aliments al món des de 1990 i especialment durant els darrers 5 anys (2007-2011). Per què són els habitants més pobres els més afectats perpossibles increments? (Relaciona-ho amb les darreres revoltes el món en desenvolupament).
En el següent gràfic queda representada l’evolució dels preus dels aliments des de l’any 1990 fins a l’actualitat.


Si analitzem l’evolució dels preus dels aliments amb el gràfic anterior podem observar que entre l’any 1990 i el 2006 l’índex se situa entre 90 i 110 superant-se únicament durant els mesos degener a setembre de 1996 per tornar a baixar arribant al seu mínim al maig de 2002 situant-se en un índex de 91,6. A partir de llavors podem veure com s’incrementa fins l’any 2008 on al juny arriba al seu punt màxim amb un índex de 184,7, el que suposa un increment des del mínim registrat al 2002 de més d’un 200%. Després d’aquest màxim va tornar a baixar l’índex fins a febrer de 2009 on torna ainiciar l’ascens arribant a superar el màxim de 2008 al febrer d’aquest any 2011 amb un índex rècord de 209,1 on es va mantenint baixant lleugerament durant els darrers tres mesos, essent el valor actual de 197,9 punts.
Podem veure doncs, com en els últims quatre anys s’ha produït un ascens en el preu dels aliments espectacular, arribant al 2011 al preu més alt dels últims 21 anys.
Mirant la gràficaque hi ha a la web de la FAO on es mostra l’evolució del preu per productes des de setembre de 2010 fins a setembre de 2011 veiem que els productes que han fet una pujada més espectacular són el sucre, que és el producte amb un major índex, els olis i greixos i els cereals, mentre que la carn ha sigut el producte amb un ascens més moderat i el producte amb un menor índex.
Les dues gràfiquessegüents mostren l’evolució del preu dels aliments dels últims cinc anys.








El fet que els habitants més pobres siguin els més afectats per les pujades en el preu dels aliments ve donat pel fet de que són ells els que destinen un percentatge més gran dels seus recursos a alimentar-se, entorn un 60-80%, i per tant qualsevol increment en els preus els afecta molt més i pot portar a moltesfamílies a la fam. En canvi en una família amb recursos que destina molt menys percentatge a alimentar-se, entre un 10-20%, no li afectarà en la mateixa mesura un increment en el preu dels aliments. Si la inflació dels aliments augmenta en major mesura que la variació de l’IPC, la línia de la pobresa es torna més restrictiva i més difícil de superar.
Aquesta pujada en el preu dels aliments i lamanera en com afecta a les persones més pobres crea entre la població amb menys recursos gana i descontent i això es tradueix en revoltes socials.
Al gener la FAO va registrar com ja he comentat un màxim històric, superant inclús els nivells de juliol de 2008 que al seu dia van provocar revoltes i crisis alimentàries en varis països. La pujada d’aquest any ha sigut un factor determinant en lesrevoltes al Pròxim Orient, que a Tunísia van provocar la caiguda del règim de Ben Ali i a Egipte la de Mubarak. A més a més, Argèlia va viure enfrontaments esporàdics i varis suïcidis públics en els darrers mesos com a protesta per la pujada del preu dels aliments. També s’han viscut tensions a Jordània on 5000 persones van sortir al carrer a protestar pel deteriorament de les seves condicions devida. Arrel de les protestes, alguns països opten per elevar les subvencions als aliments per acabar amb el descontent general, però aquesta no és la millor solució ja que no elimina el problema de forma permanent, sinó que és una solució temporal i a més a més s’afavoreix el contraband a països amb preus més cars.
En un article del dia 23 d’octubre d’aquest any del diari El Mundo es posa de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS