Economia

Páginas: 6 (1313 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2013
EXERCICI 4
A. Davant la situació crisi econòmica la gent decideix que prefereix tenir una
quantitat de diner líquid major que la que tenien anteriorment. Si el Banc
central decideix no actuar, quin seria el nou equilibri del mercat monetari?
Utilitza el gràfic del mercat de diner per a il·lustrar la teva resposta i
comenta els moviments de les corbes i els canvis en l’equilibri.

Si esdonès una situación així i la gent acudís alhora a retirar els seus depòsits dels bancs, es produiria un cas de pánic financer. Com els bancs només disposen de reserves fraccionaries, no podrien satisfer a tots els estalviadors i es quan el Banc central hauria d’actuar per equilibrar el mercat. Si això no es produís, aquest augment de la demanda de diner en efectiu, suposaria una disminució delsdepòsits bancaris i amb això la reducció del multiplicador del diner, cosa que reduiria l’oferta monetaria encara que no hi intervingués el Banc Central. Finalment aquest augment de demanda afegit a la reducció d’oferta monetaria, provocaria un increment del valor del diner amb la consecuent baixada del nivell de preus. AQUÍ EL GRAFICO QUE TE DOY MAÑANA

B. Imagina ara que, donat el nou equilibridel mercat monetari de la pregunta
anterior, el Banc Central vol mantenir controlat el nivell de preus. Quins
instruments podria utilitzar i en quina direcció?

Sempre que hi ha un desequilibri en el mercat del diner el Banc central disposa de tres instruments per intentar regular l’oferta monetaria. El primer instrument son les operacions de mercat obert, poden consistir en comprar bons emesosen aquell Estat per tal d’augmentar l’oferta monetaria o pel contrari pot emetre bons, cosa que faria reduir el diner en circulació i amb això la reducció de l’oferta monetaria. En segon lloc, el banc pot establir un nivel de reserves obligatories. Si augmenta el coeficient de reserves obligatories, serien menys els prèctecs que es farien dels depòsits bancaris i en definitiva reduiria l’ofertamonetaria. El contrari passa si es redueixen aquestes reserves mínimes obligatories, l’oferta monetaria s’incrementa. Per últim, el Banc Central també té el poder de fixar el tipus de descompte, que es tracta del tipus d’interès que tenen els prèstecs concedits als bancs comercials. Si fixa un tipus de descompte elevat, disuadeix als bancs de demanar prèstecs i per tant baixen els seus nivells dereserves i el multiplicador del diner, l’oferta monetaria disminueix. Per contra, si es baixa el tipus de descomptre, l’increment de reserves provocarà el mateix en l’oferta monetaria.

Recurs 1
Mireu el vídeo “¿Por qué existe la inflación?” del professor Xavier Sala-i-Martin a la web de La Vanguardia . Expliqueu i comenteu cada cita en un màxim de 200 paraules cadascuna.

A) “La implicacióndel descubrimiento de América para España no fue más riqueza sino más inflación”:
Quan els espanyols van arribar a amèrica i es van trobar allà tot tipus de metalls preciosos (or, plata..), van creure que en portar-ho a Espanya, la convertirien en una nació més rica, fet que lògicament va esdevenir fals. Ja que els béns i serveis produits pel país no varien per l’aument del mitjà de cambi ( eldiner ), un augment d’aquest suposa únicament un increment en els mateixos preus i serveis dels que ja es disposaven. El que crea riquesa per tant, és la capacitat de produir aquests béns i serveis i no la quantitat de diners que tinguis per pagar-los. Dit això amb l’arribada d’aquells metalls preciosos provinents d’Amèrica, l’únic efecte aconseguit va ser efectivament la inflació generalitzada delspreus.

B) “Cuando el gobierno imprime dinero la inflación aumenta”:

Aquesta afirmació es pot relacionar amb la llògica aplicada en la frase anterior, en el moment en que el diner passa a ser un paper, el Banc Central té la capacitat d’imprimir-ne més i això es el que sembla estar demanant el gobern al BCE. La consecuéncia directa d’això es l’augment de la inflació, deguda a l’augment de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS