Economia

Páginas: 19 (4554 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
1.- Cahier de Doléances dels habitants de Guyancourt, poble proper a Versalles. Queixes portades als estats Generals
1. Que tots els impostos siguin pagats pels tres estaments sense cap excepció, i per cada persona segons les seves possibilitats econòmiques.
2. Que hi hagi una única llei per a tot el regne.
3. Supressió total de les gabel·les.
4. Exempció d'impostos per a totesles fires i mercats, i abolició de tots els peatges.
5. Supressió de tota classe de delmes en espècie.
6. Destrucció dels ocells, que fan molt de mal, tant en el temps de la sembra com en el de la collita.
7. Que els drets de propietat siguin sagrats i inviolables.
8. Que s'apliqui la justícia més ràpidament i amb menys parcialitat.
9. Abolició total de les Corvées, siguin de laclasse que siguin.
10. La parròquia, per la dispersió de les seves granges, té necessitat d'un vicari; també necessita un mestre i una mestra per tenir cura de l'educació dels joves.
11. Que tots els sacerdots estiguin obligats a realitzar totes les funcions del seu ministeri sense exigir cap retribució.




2.-Jurament del Joc de la Pilota (1789) .La formació de l’Assemblea NacionalL'Assemblea Nacional, considerant que, ja que està formada per establir la Constitució del Regne, per portar a terme la regeneració de l'ordre públic, i per mantenir els veritables principis de la monarquia, cap cosa li pot impedir que continuï en les seves deliberacions, en qualsevol lloc que es vegi obligada a establir-se, i que, en definitiva, en qualsevol lloc on es reuneixin els seusmembres, allà hi haurà l'Assemblea Nacional.
L'Assemblea Nacional proposa que tots els seus membres jurin solemnement no separar-se mai, i unir-se en el moment en que les circumstàncies ho exigeixin, fins que quedi establerta la Constitució del Regne i cimentada per sòlides bases, i que havent jurat tots els seus membres i cada un d'ells en particular, confirmin per escrit amb la seva firma, aquestaresolució.
3.- L'Estat Pla. La importància i el protagonisme del tercer estament
El pla d'aquest escrit és molt simple. Ens plantegem tres problemes:
1.-Què és l'Estat Pla? Tot.
2.-Què ha estat fins ara en l'ordre polític? Res.
3.-Què demana? Arribar a ésser alguna cosa.

¿Qui gosaria dir que l'Estat Pla no té en ell mateix tot el necessari per a formar una nació complerta? És unhome fort i robust que té encara un braç encadenat. Si es fes desaparèixer l'ordre privilegiat, la nació no seria menys, sinó més. I què és l'Estat Pla? Tot, però un tot travat i oprimit. I què seria sense l'ordre privilegiat? Tot, però un tot lliure i floreixent.
Res no pot funcionar sense ell, tot aniria infinitament millor sense els altres. No n'hi ha prou l'haver demostrat que elsprivilegiats, lluny d'ésser útils a la nació, no poden sinó debilitar-la i fer-li mal.
És necessari provar que l'ordre noble no entra en l'organització social, que pot certament ésser una càrrega per a la nació, però que no sabria formar part d'ella. En primer lloc no és possible, entre el nombre de totes les parts elementals de la nació, trobar un lloc per a situar la casta dels nobles. Sé molt bé que hi haindividus, en gran nombre, les malalties dels quals, la seva incapacitat, una mandra incurable, o el torrent de mals costums, els fan ineptes per al treball i la societat. L'excepció i l'abús estan per tot arreu al costat de la regla, especialment en un vast imperi. Però hem de convenir que, com menys abusos hi hagin d'aquest tipus, tan més ordenat estarà l'Estat. El més mal ordenat de tots seriaaquell on no sols uns particulars aïllats, sinó tota una classe sencera de ciutadans tingués com a timbre de glòria el restar immòbils al bell mig del moviment general, i consumint la millor part del producte, sense haver contribuït en res a la seva creació. Una classe així és segurament aliena a la nació per la seva ociositat
.
Què és una Nació? Un cos d'associats que viuen sota una llei...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS