Ecosistema

Páginas: 6 (1487 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
1. Què és un ecosistema?
L’ecosistema pot definir-se com el nivell d’organització més complexe de la matèria viva. L’ecosistema està integrat pel conjunt d’éssers vius que viuen en un determinat espai i lesrelacions que s’estableixen entre aquests éssers vius i entre ells i el medi on viuen.
L’extensió dels ecosistemes és variable. Els seus límits són díficils de precissar. Això significa quealguns poden ser molt grans i altres molt petits. Un ecosistema pot ser la selva equatorial, un alzinar, una roureda, la mar Mediterrània, un llac. Però també es pot considerar un ecosistema una clariana d’un alzinar, o un arbre caigut en descomposició dins d’aquesta clariana…, una platja, o una roca de la platja. Les barreres geogràfiques que delimiten un ecosistema no són clares, ja queexisteixen interrelacions entre dos ecosistemes contigus; per exemple un llac i les seues ribes, un bosc i una clariana del seu interior o la praderia del seu voltant, les zones de marees, etc.L’ecosistema més gran és la biosfera, que inclou tots els organismes vius de la Terra. És un ecosistema que agrupa tota la resta d’ecosistemes del món: aquàtics i terrestres.
Un ecosistema és una unitat formadaper; ECOSISTEMA= BIOCENOSI + BIÒTOP
El medi físic en el qual està establert l’ecosistema s’anomena biòtop. El conjunt d’éssers vius que habiten en aquest biòtop s’anomena biocenosi.
Quan estudiem els ecosistemes ens interessa conèixer, més que els elements en si, les relacions i interaccions entre aquests elements.
Per entendre bé un ecosistema necessitem saber qui es relaciona amb qui i com ésaquest tipus de relació, estudiar el flux d’energia i materials i parar atenció a com això influencia a tot el sistema o sistemes veïns o a tota la biosfera.
Ens adonem que per definir un ecosistema necessitem parlar d’ uns components abiòtics(sense vida) que ens defineixen el lloc i d’uns components biòtics ( bio= vida), que fan referència als éssers vius i les relacions que estableixen.
2. Elscomponents abiòtics
Són els components que formen part de l’ecosistema i no tenen vida. Parlarem del biòtop i dels factors ambientals que el determinen.
EL BIÒTOP
El biòtop és el medi físic en què viu una comunitat d’organismes o biocenosi :
Els biòtops queden definits per:
1) El medi o fluid que envolta els organismes. En la biosfera hi ha dos medis: el medi aeri format per la zona del’atmosfera pròxima a la superfície terrestre i el medi aquàtic, representat pels mars, rius i llacs.
2) El substrat és la superfície sobre la qual es fixen o es desplacen els organismes (el sòl on arrela un arbre, la superfície de l’aigua on sura una planta aquàtica, sorra sobre la que viu el cranc, roca , el cos d’un ésser viu on es troba un bacteri paràsit, etc)
3) ELS FACTORS ABIÒTICS
Són elsfactors físics i químics que determinen les característiques d’un biòtop : la lluminositat, pressió, temperatura, humitat, pH, salinitat, etc.  Els factors abiòtics que condicionen els ecosistemes terrestres ( temperatura, precipitacions, humitat,…) sóndiferents dels que determinen als ecosistemes aquàtics (salinitat, per ex.).
Depenent de la combinació dels dits factors, les espècies varien i esdistribueixen pel nostre planeta.
Es denominen límits de tolerància els límits màxim i mínim dels factors ambientals que toleren els organismes vius. L’interval entre aquests valors és l’amplada de tolerància. Unfactor limitant és qualsevol factor que ultrapassa el límit de tolerància.
Un concepte molt important relacionat és el d’adaptació. Podem definir adaptació com la capacitat que tenen elséssers vius per a, al llarg del temps, modificar el seu organisme (tant pel que fa a la seua estructura anatòmica com al seu funcionament o al seu comportament) i adequar-lo a les condicions del medi ambient on viuen o habitat. Podeu descarregar-vos aquests apunts.
Els principals factors abiòtics que condicionen i determinen el biòtop i que influeixen en la vida dels éssers vius són:
* La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ecosistemas
  • Ecosistema
  • Ecosistemas
  • Ecosistemas
  • Ecosistema
  • Los Ecosistemas
  • ecosistema
  • ecosistemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS