edad mitjana

Páginas: 7 (1581 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2015















HISTÒRIA CATALUNYA MEDIEVAL

Catalunya era un territori situat al nord-est de la Península Ibèrica, format inicialment a partir dels comtats que formàven la Marca Hispànica del Imperi Carolingi.

La Marca Hispànica feia referència a la creació d’una marca defensiva que servia de frontera meridional a l’Imperi Carolingi. Això, va suposar l’ocupació de Girona iBarcelona, formant-se una regió frontera que seguia el curs dels rius Llobregat, Cardener i el Segre.












Comtats de la Marca Hispànica amb la seva frontera

Amb la unió dinàstica del comtat de Barcelona i el Regne d’Aragó al segle XII, els territoris catalans van constituir formar part de la Corona d’Aragó, aconseguint una notable preponderància marítima i comercial afinals del període medieval.



UNIÓ CORONA ARAGÓ - CATALUNYA


Catalunya jugà un paper principal a la Corona d’Aragó des de la unió dinàstica de Ramon Berenguer IV de Barcelona amb Peronella d’Aragó. Cal dir que, els territoris que composaven la Corona mantingueren per separat les seves pròpies lleis, costums i institucions.










Ramon Berenguer IV va conquistar Tortosa iAmposta l’any 1148 i Lleida al 1149. Aquests territoris foren repoblats al llarg del s. XIII i solen rebre el nom de Catalunya Nova, per distingir-los dels antics comtats carolingis que conformaven l’àrea oriental de la Marca Hispànica, denominats Catalunya Vella.

Malgrat que Catalunya només era un comtat (amb el vassallatge d’altres territoris menors) i s’unia al Regne d’Aragó, mai va estarsupeditat a aquest sinó que va ser una part més del territori.

Catalunya mantingué autonomia pròpia, amb la Generalitat de Catalunya i les Corts Catalanes. Als territoris que conquerits se li imposaven els usatges.

L’autonomia fou clarament reconeguda en el Compromís de Casp quan va ser una de les parts que va enviar emissaris per tal votar el nou governant.

Al llarg del s. XIII es vanincorporar a la corona les Illes Balears i València.
A finals del s.XIII i principis del s. XIV, els comtats catalans visqueren èpoques de gran plenitud, on es va experimentar un fort creixement demogràfic i una expansió marítima pel Mediterrani.

Però, al segon quart del s. XIV Catalunya va estar marcada per la successió de catàstrofes naturals i crisis demogràfiques. És atribuïble a dosfactors: un l’elevada incidència de la pesta negra i l’altre la immigració a territoris conquerits com el Regne de València.

El desenllaç, fou el patiment de grans conflictes, com el de la Busca i la Biga, el conflicte remensa o la Guerra Civil Catalana. Aquesta última va durar un total 10 anys.







Imatge Guerra Civil Catalana

Així que, la Generalitat de Catalunya va proclamar breumentla Independència de Catalunya respecte a la Corona d’Aragó.

ISLAM A LA CATALUNYA MEDIEVAL
L’arribada de l’Islam a Catalunya es produeix a partir de l’any 711. La irrupció dels àrabs a la Península Ibèrica va provocar un ràpid esfondrament de l’estructura de poder visigòtica. La presència musulmana als territoris que actualment formen Catalunya va ser més inestable que a d’altres indrets acausa al caràcter fronterer de la zona.
Els musulmans van arribar:
A les Terres de l’Ebre
Al Rosselló
A Lleida (van arribar amb un acord amb els invasors).
Tarragona, Mataró i Empúries van ser destruïdes en represàlia per oferir resistència.
Barcelona va ser conquerida el 716.
Conquista de tot el regne visigòtic amb la conquesta de Narbona al nord dels Pirineus.







Lesconquestes dels àrabs
Ocupació del territori de Catalunya romanitzat, deixant de banda les altes valls pirinenques del Pallars.
Ocupada la Septimània, les avantguardes musulmanes van fer diverses incursions dins els territoris francs, fins que Carles Martell els va derrotar a la batalla de Poitiers (732).
A partir d’aquest moment, la frontera d’Al-Àndalus va retrocedir constantment, i es va fixar,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Edat Mitjana
  • La Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • Espanya a l'edat mitjana
  • L edat mitjana
  • Regnes Hispànics en la edat mitjana
  • Edat Mitjana Monodia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS