Edat Mitjana

Páginas: 6 (1345 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2012
Socials – L’inici de l’edat mitjana

1. El final de l’Imperi romà
Els pobles germànics vivien al nord de l’Imperi romà, més enllà dels rius Rin i Danubi. Eren pobles seminòmades: una part de les tribus vivia en petits pobles mentre que la resta es dedicava a pasturar el bestiar. Els romans els bàrbars ( que significa estranger ) i pensaven que tenien costums poc civilitzats.
Alguns grups degermànics van creuar les fronteres romanes atrets per les riqueses de Roma.
A vegades entraven pacíficament, i altres es van produir enfrontaments militars molt violents.
L’emperador Teodosi va decidir dividir l’Imperi entre el seus dos fills: Honori a l’occident (oest)i Arcadi a l’Orient (est)
L’any 476 el cap germànic Odoacre va vèncer Ròmul Augustul, l’últim emperador romà d’Occident. Aquestesdeveniment es tan important que constitueix l’origen de l’edat mitjana.
2. Els regnes germànics
França  Francs
Hispània  Visigots
Itàlia  Ostrogots i més tard els llombards
Britània  Angles i saxons
Cada regne estava governat per un rei, assessorat per nobles i guerrers
Les ciutats van ser saquejades i la població se’n va anar a viure al camp,on buscava protecció dels propietaris rics. Des d’aleshores l’economia es va basar pràcticament del tot en l’agricultura i la ramaderia
La societat es va empobrir, llavors la cultura també. Ens queden restes molt escasses d’art germànic: petites esglésies visigodes i algunes peces d’orfebreria.
Al principi els romans i germànics tenien lleis, costums i religions diferents però lentament es vananar barrejant; als llocs més romanitzats, els germànics van adoptar el llatí com a llengua i el cristianisme com a religió.
• Els visigots
Els francs van expulsar els visigots de la Gàl•lia, i aquests es van instalar a la P.Ibèrica a Toledo.
El rei Leovigild va engrandir el regne i el seu fill Recared es va pasar al catolicisme i va aconseguir la unificació religiosa del regne. La invasiómusulmana l’any 711, va provocar el final del regne visigot.

3. L’imperi bizantí
L’imperi d’Orient va ser capaç de resistir les invasions germàniques. Va tenir com a capital la ciutat de Constantinoble: que va ser construïda per l’emperador Constantí l’any 330 a imatge de Roma. Al principi, Bizanci; més tard Constantinoble i actualment Istanbul
• L’esplendor de Justinià
Justinià es l’emperadormés important, que va governar juntament amb la seva dona Teodora. Durant el seu regnat, Bizanci va viure l’època més gloriosa.
L’emperador o basileu concentrava tots els poders: dirigia l’exèrcit i era el cap religiós.
Disposava d’una xarxa de funcionaris que executaven les seves ordres per tot l’Imperi i d’un exèrcit molt poderós que en defensava les fronteres. Hi havia un cos de diplomàtics quemantenia les relacions amb altres pobles i afavoria el comerç. Les seves lleis: Codi de Justinià
• Lenta decadència
L’imperi bizantí va quedar reduït a la península d’Anatòlia, els Balcans i el sud de Itàlia. A principi del segle XV, només quedava Constantinoble en mans bizantines.
Al 1453, la ciutat va caure en poder dels turcs i L’Imperi Bizantí va desaparèixer

• Imperi Urbà i comercialLes ciutats van continuar tenint molta importància. Constantinoble, Efes i Tessalònica es consideraven de les més importants de l’època. L’imperi va gaudir d’una prosperitat econòmica molt gran. Els bizantins van dominar el comerç mediterrani i les grans rutes que unien Europa amb Àsia i Àfrica. Venien els seus productes agrícoles i artesans i compraven espècies, blat, pells...
• Imperi grec iortodox
Al principi es va mantenir les formes de vida de l’Imperi Romà; però cada vegada es va anar adoptant més elements grecs. El grec va constituir el llatí com a llengua oficial i l’Església bizantina es va anar allunyant de l’Església de Roma.
Les diferencies cada vegada més grans que enfrontaven les dues institucions van conduir a la separació definitiva el 1054 entre l’Església catòlica...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • L edat mitjana
  • Histria De La Baixa Edat Mitjana
  • Edat Mitjana Monodia
  • Regnes Hispànics en la edat mitjana
  • Tortures Edat Mitjana O Moderna
  • edat mitjana 2ESO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS