Edat Mitjana

Páginas: 6 (1387 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2012
-Diferencia entre alta i baixa edat mitjana.
Tots els historiadors coincideixen que l'edat mitjana abasta el període comprès des de la Caiguda de l'Imperi Romà en l'any 476 dC fins a mitjan segle XV dC, quan cau l'Imperi Romà Oriental, és a dir quan la ciutat de Constantinoble és conquistada pels turcs l'any 1453.
L'Edat Mitjana es divideix en alta edat mitjana i baixa edat mitjana.
L'AltaEdat Mitjana abasta des de la Caiguda de l'Imperi Romà fins a l'inici del segle XI.
Característiques generals de l'Alta Edat Mitjana:
- Successives invasions: tant pel nord (grups germànics) com pel sud (grups berbers)
- Abandonament de ciutats: Les persones fugen al camp per por.
- Grans diferències de classes: Tota aquesta situació de pobresa fa que les diferències entre classes s'accentuïnmolt més. Apareixen fins i tot classes socials noves i la majoria de les persones estaran en la misèria.
- Domini de l'Església: L'església Catòlica augmentarà el seu poder i la seva riquesa, serà una de les classes altes d'aquesta època, tindran tant poder i riquesa com els reis i els senyors feudals. De manera que arribi un moment en què domini la vida política, social i econòmica d'Espanya.
Esdenomina per convenció Alta Edat Mitjana al període de la història d'Europa que s'estén des de la caiguda de l'Imperi romà d'Occident fins aproximadament l'any 1000, època de ressorgiment econòmic i cultural. Tres imperis conviuen i lluiten per la supremacia: el bizantí, l'àrab o islàmic i el carolingi.
Al Segle IV, l'Imperi romà va entrar en crisi econòmica, política i social. Diversos poblesgermànics assetjaven les fronteres de l'Imperi. L'emperador Teodosio I va aconseguir la pau, mitjançant un pacte d'amistat amb el cap visigot.
Però Teodosio I va morir en 395 deixant l'imperi als seus dos fills. Honorio en l'Occident i Arcadio a l'Orient. La mort de Teodosio I va significar per als visigots la ruptura dels acords realitzats amb l'Imperi. El seu cap, Alarico I, va començar unacampanya de depredacions a la península balcànica. Arcadi, amb el pretext que existia una disputa per Iliria, va llançar als visigots sobre l'Imperi occidental, en el qual es van instal·lar definitivament. Poc després, en el 406, l'Imperi romà va ser envaït per pobles germànics que buscaven on instal·lar.
En el 423, Valentiniano III va succeir en el tron ​​a Honorio, assimilant als invasors a les sevestropes mercenàries. Durant el seu regnat, l'imperi va sofrir un important avanç dels huns, al comandament del seu rei Àtila, però van ser detinguts en els Camps Cataláunicos en una aliança romà-germànica. L'Imperi estava en franca dissolució i en el 476 Ròmul Augústulo, últim emperador d'Occident, va ser deposat per Odoacro. L'Imperi romà d'Occident arribava, així, a la seva fi. A partir dellavors, el territori es va disgregar en diferents regnes, anomenats Regnes Romà Germànics.
La Baixa Edat Mitjana comprèn des de l'inici del segle XI fins al descobriment d'Amèrica (1492) data en què comença l'edat moderna.
Característiques generals de la baixa edat mitjana:
- Augment demogràfic: en disminuir les guerres es produeix un augment demogràfic.
- Ressorgeix el comerç: ja no han de serautosuficients.
- Emergència d'una nova classe social: la burgesia, són comerciants de classe mitjana. Aquesta classe ja no treballa per al senyor feudal, treballarà cobrant pel seu treball.
- Avenços i progressos: es donaran avanços científics importants; apareixerà la impremta, important per a la transmissió de la cultura i el coneixement, això suposa que el coneixement passi també a les classespobres.
- Avenços importants en la medicina i en la infermeria.
- L'Església continua sent molt poderosa i dominant: seguirà pertanyent a la classe alta, però en aquesta època apareixeran grups dins de la pròpia Església que van a criticar la situació de poder que té la mateixa.
La Baixa Edat Mitjana és un terme que de vegades produeix confusió, doncs procedeix d'un equívoc etimològic entre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • L edat mitjana
  • Histria De La Baixa Edat Mitjana
  • Edat Mitjana Monodia
  • Regnes Hispànics en la edat mitjana
  • Tortures Edat Mitjana O Moderna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS