Edatmitjanaicontemporania

Páginas: 7 (1504 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2012
Edat moderna: Es el periode que va del segle XV al XVIII, en aquesta epoca se experimenta un progres important el l´ambit económic i social.L´expansio de l´Humanisme italia constitueix la base dels grans moviments artistics. primer el Renaixement, despres el barroc i finalment la il.lustracio i el neoclacisisme. Característiques: creixement demo, grans potencies estatals,ampliacio metodaexperimental, rao i esperit critic, augment escepticisme religiós i recuperacio ideals classics. A cat. Tot lho contrari. Renaixement: Es va iniciar a Italia i despres es va estendre per tota europa.Expresava lanel de recuperar el ideal de la civilitzacio clasica grecollatina y expresa un desig de ruptura amb el passat me immediat. el art y la ciencia van ser el mitjans idonis per a conseguir-ho. Un delspoetes mes importants va ser pere serafi que va ser el representant del petrarquisme, feia sonets. Cristòfor Despuig prosa Barroc: es el moviment que predomina sobretot a espanyai a anglaterra.va neixer en un moment de crisis politica, religiosa, economica i cultural, es tendia a disimular la duresa de la realitat a trves de el artific, la ornamentacio, i el lluiment per mitja de la satira,parodia i caricatura. Un dels poetes me importants va ser frencesc vicent que la seva obra poetica es caracteritza per la diversitat de registres i formes. Il.lustracio es el miviment centific i filosoficque desde anglaterra i frança es distribui per tota europa, es un moviment racionalista, es a dir que tot es tenia que jutjar sobre la llum de la rao, en aquesta epoca es crea l´enciclopedia.Neoclacisisme: es un moviment racionalista que es crea en la segona meitat del segle XVIII, va recuperar el models i el grans ideals clasiscs. Baldiri reixac i rafael amat, prosa Literatura popualar: va ser de transmisio oral i de autor anonim, es va mantenir amb gran vitalitat. El cançoner popular recull cançons molt antigues de tipologia diversa. El teatre popular era un teatre religios amb motiu de lesprincipals festivitats religioses. Cant de la sibil·la (judici final, mallorca) i mesteri d'elx (mort i assumpsió de maria al cel)

Romanticisme. moviment artístic i literari de finals del s.XVIII a Alemanya. Les idees romantiques es donen a coneixer per primera vegada a Catalunya, i a Espanya, a traves de la revista El Europeo (BCN). El romant. va afavorir el tipisme i la visió folklorista decada país. Aquesta exaltació nacionalista va esdevenir la base ideologica de la Renaixença. Caracteristiq. Romantic: -Insatisfacció amb el món real. -La nostalgia del passat, que fa evadir-se els autors cap al passat històric. -El nacionalisme. Estudi del passat i el descobriment de la realitat històrica. -L'harmonia espiritual amb la natura. Troben en la natura el seu refugi, s'identifiquen ambel paisatge, que s'adaptarà al seu estat d'ànim. -El subjectivisme i l'exaltació del jo. Expressa el seu mon interior per mostrar-se tal com és. -Ànsia de llibertat, rebutja regles cllàssiques, predomina la fantasia i la imaginació i proclamen la llibertat creadora per damunt de tot.

Renaixença: designa un moviment de recuperació literària i lingüística que es desenvolupa entre 1833 i 1877. Elconcepte de Renaixensa es vincula al sentiment nacional, la consciència de pertànyer a una cultura autònoma es va produir. Objectius de la Renaixensa: 1.Recuperar l'us de la llengua catalana 2.Impulsar una literatura pròpia. 3.Fomentar el coneixement de la història pròpia. 3. Crear institucions per difondre el moviment com també organiztacions catalanistes. .els momens cabdals de la renaixensa vanser:1833:publicacio de loda la patria de bonaventura carles aribau,1859:restauracio dels jocs florals,1877:jacint verdeger i angel gimera van ser premiats als jocs florals publicacio de latlantida de verdager.jocs florals: erens uns concursos poetics k savien celebrat en ledat mitjana en el segles xix tornaba a interesar el mon mediaval (divisa: patria, fides, amor) i alguns escriptors van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS