Editorial Quaderns

Páginas: 43 (10550 palabras) Publicado: 9 de agosto de 2012
Les publicacions periòdiques i seriades valencianes a l’hemeroteca de la Biblioteca Valenciana. Estudi introductori des de la perspectiva de la comunicació social. Coordinat per Enric Nogués Pastor, amb la col·laboració de Merche Rojas, Néstor Mir, Miguel A. Solsona, Pepa Borrull i Nuria Soler. 27 de setembre de 2004.

0.Introducció.


Una hemeroteca, i sobretot la de la BibliotecaValenciana, té la responsabilitat de posar a l’abast de la societat les publicacions que genera una part de la comunicació social, aquella que es vehicula mitjançant un tipus de documents especials, els que tenen per finalitat comunicar ràpidament els avanços en la informació i en els coneixements.

Si la informació i els coneixements són sempre perfectibles, els que es transmeten des de publicacionsperiòdiques i seriades ho són més encara. A diferència de les monografies, manuals, diccionaris i enciclopèdies que retraten els conceptes i les idees en una forma relativament completa i acabada, les publicacions objecte d’una hemeroteca són les que difonen informacions de naturalesa canviant: notícies, opinions per al debat, hipòtesis i propostes. A través d’estes, la societat reflexiona abans defixar més fermament opinions i coneixements. Tenen, per això, un grau d’obsolescència major que els llibres, en canvi gaudeixen de la vitalitat i el dinamisme del coneixement en gestació, de la controvèrsia en el debat. La seua conservació aporta als historiadors i sociòlegs informació de la dialèctica social.

De l’anàlisi dels onze mil títols que componen el fons de la nostra hemeroteca podemobtenir una àmplia panoràmica de la comunicació impresa a la Comunitat Valenciana. Per estudiar-lo hem agrupat estes publicacions sota diversos punts de vista.

Quant a l’origen: dipòsit legal, llegats, convenis i adquisicions són les vies d’entrada de la documentació que va omplint les prestatgeries. Són al mateix temps una primera gran classificació: el dipòsit legal nodrix la documentaciócontemporània mentre que els llegats moltes vegades proporcionen publicacions que abasten períodes més antics. Els convenis ens aporten fons, bé antics, bé d’àmbit local, normalment microfilmats, l’original dels quals es queda en la institució d’origen que a més n’obté també una còpia.
Les adquisicions completen els buits i llacunes que es detecten, la compra per part de la Biblioteca Valencianad’un important fons d’historietes gràfiques o tebeos n’és un exemple destacable . També entren per esta via la major part de la documentació bibliotecària professional.

Hem començat l’estudi situant les publicacions en el seu context històric per tal d’avaluar millor tant els títols que tenim com els que ens manquen.[1]Analitzarem tot seguit les publicacions que han entrat com a conseqüència deconvenis i llegats, després hi ha un apartat específic per a les festes, en el qual hem agrupat falles, fogueres, gaiates, moros i cristians, festes majors i altres manifestacions festives de nombrosos pobles i barris. Amb l’anàlisi de les publicacions del Dipòsit Legal completem un recorregut que abasta fins huí. Per acabar situem l’hemeroteca en la perspectiva dels accelerats canvis tecnològics isocials que estem vivint, transformacions que lògicament s’intensificaran els propers anys i que estan ja influint poderosament en les publicacions tant com en les eines tècniques per tractar-les. Incloem un annex amb la bibliografia més recent, una selecció dels treballs més significatius per orientar-se dintre del canviant món de la premsa i les hemeroteques de la Comunitat Valenciana.

1.Panorama històric de la premsa valenciana[2]
1. El segle XVIII i la Il·lustració valenciana.

El fenomen de la premsa és clarament burgés, encara que n’hi ha antecedents a l’antic règim: papers solts en ciutats importants sota denominacions com Relaciones, Gacetas i Diarios. No serà fins a les darreries del XVIII quan estos es generalitzen i consoliden. Des del principi dos són els mòbils que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Editoriales
  • Editorial
  • editoriales
  • editoriales
  • el editorial
  • Editorial
  • Editoriales
  • Editorial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS