Educació emocional i llenguatge en el marc de l´escola

Páginas: 6 (1309 palabras) Publicado: 22 de junio de 2013
Gómez i Bruguera, Josepa (2002). Educació emocional i llenguatge en el marc de l´escola. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (170p.).

El llibre que ens disposem a analitzar s’anomena Educació emocional i llenguatge en el marc de l'escola, i està escrit per Josepa Gómez i Bruguera.

Josepa -Barcelona, 1949-. Mestra. Membre de l´equip pedagògic que funda l´escola Nabí deBarcelona, la qual inspira el seu projecte Educatiu en la Pedagogia Freinet. Compagina la seua tasca docent amb activitats de formació pedagògica i amb publicacions referides, bàsicament, a la importància del llenguatge oral i escrit com a eines fonamentals de comunicació humana. Pertany al Grup de Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre Desenvolupament Personal i Educació, coordinat per PereDarder i Conrad Esquerre, el qual te com a objectiu la reflexió i recerca sobre l’Educació Emocional en l´escolaritat. Així mateix, també pertany al Consell de Redacció de la revista Infància de Rosa Sensat, coordinat per Irene Balaguer, i que te com a objectiu la reflexió pedagògica en la franja educativa de 0 a 6 anys, així com tirar endavant la revista Infància, pròpiament.

Al llarg deles pàgines que formen aquest interessant llibre, que bé podria servir-nos en moltes ocasions en un futur com a guia o manual per a afrontar el procés d'ensenyament-aprenentatge del llenguatge amb els nostres alumnes, l'autora analitza la seua hipòtesi de que “la intel•ligència emocional i el llenguatge necessiten d'una relació biunívoca per a llur construcció i desenvolupament”, per a això, aquestaexperimentada mestra se servirà dels seus anys en la docència i d'un estudi realitzat en diverses escoles amb la finalitat de compaginar una tasca d'observació i intervenció per a establir les claus de la relació entre l'experiència emocional i el llenguatge, o el que és el mateix, la construcció de les competències lingüístiques i la seua relació amb la intel•ligència emocional.

Per aconstruir la justificació teòrica de la seua hipòtesi, l'autora s'ha servit de diverses teories ja constatades per autors de prestigi dins del món pedagògic, com Freinet, Goleman, Rogers, Rovira, Malaguzzi… tot per a arribar a la conclusió de que emoció i cognició van unides en l’objectiu de la formació integral que s'aspira a assolir en els alumnes. És per això que caldrà emprar una metodologiaenfocada, principalment, a la felicitat del xiquet, doncs, a partir d'ací, estarà molt més receptiu a l'hora d'enfortir la dimensió cognitiva. Açò s'assolirà mitjançant la creació d'un clima favorable en classe, una actitud de comprensió mestre-alumne…

Després de l'explicació de les diverses teories que recolzen la seua hipòtesi, l'autora passa a la part pràctica del seu estudi. Proposa una sèried'activitats plantejades per a l'etapa d'Educació Infantil i Primària, totes elles relacionades amb la conversa, lectura i escriptura, sempre partint de la base que estem treballant el llenguatge unit al desenvolupament personal i social.

En cada activitat, l'autora planteja un quadre en el qual queden clares les competències a treballar, i l'organització que en la realització d'aquestaactivitat se seguirà (temps, espai…).

El principal objectiu de les activitats que l'autora planteja, és que els xiquets descobrisquen d'una manera significativa, quotidiana i funcional la lectura i escriptura: que descobrisquen com, mitjançant elles, poden expressar les seues vivències, els seus pensaments, emocions...

Amb el propòsit d'acabar amb la proposta didàctica, l'autora exemplificacadascuna de les activitats prèviament exposades mitjançant la realització dels exercicis portats a la pràctica amb els propis xiquets, perquè quede clar i constatat d'una manera significativa cap al lector la finalitat d'aquestes activitats. Tot això es reforça amb fotos dels xiquets realitzant les activitats, textos, transcripcions de converses entre els propis xiquets…
Una vegada analitzada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llenguatge I Realitat
  • El llenguatge i les llengües
  • La Resoluci De Conflictes Des De L Educaci F Sica A Les Escoles
  • Teorias llenguatge i pensament
  • Característiques De L'Expressió I El Llenguatge
  • Marco L
  • TRASTORNS LLENGUATGE I MEMÒRIA
  • Sistemes operatius i llenguatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS