Educación física

Páginas: 32 (7915 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2011
CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES
Les capacitats físiques bàsiques són quatre: 1. RESISTÈNCIA. 2. VELOCITAT. 3. FORÇA. 4. FLEXIBILITAT. 5. EVOLUCIÓ DE LES CAPACITATS FÍSQUES. Coneguem a fons aquestes capacitats.

1

1

RESISTÈNCIA
Definició capacitat que ens permet realitzar un esforç físic durant un temps prolongat i resistir el cansament que provoca.

2

2

CONDICIONANTS DE LARESISTÈNCIA
Factors que condicionen la capacitat de resistència són: El tipus de fibres musculars: ràpides o lentes. La capacitat d’eliminar àcid làctic (residu que s’acumula després d’un treball de resistència anaeròbica i que produeix l’esgotament). La coordinació dels músculs que efectuen el moviment. La quantitat de sang que circula i arriba als músculs. La capacitat per a subministrar oxígen alnostre cos. Molts d’aquestos factors són millorables.
3

3

TIPUS DE RESISTÈNCIA
En funció de la via d’obtenció d’energia (ATP) per part del múscul es parla de dos tipus de resistència. RESISTÈNCIA AERÒBICA: Són esforços de volum elevat (de 2 minuts a diverses hores) i d’intensitat baixa o moderada (entre el 30 i el 80 %). Pols 120-170. L’oxígen que arriba als músculs és suficient. RESISTÈNCIAANAERÒBICA: Són esforços de petit volum (de 10 segons a 2 minuts) i d’intensitat alta o màxima (entre el 80 i el 100 %). Pols 170-200. L’oxígen que arriba als músculs no és suficient.
4

4

RESISTÈNCIA ANAERÒBICA: TIPUS
RESISTÈNCIA ANAERÒBICA ALÀCTICA: Són esforços de 10 segons com a màxim. Intensitat: 90-100 %. La via d’obtenció de l’energia (ATP) és la fosfocreatina enmagatzemada en elmúscul. Exemple un sprint de 20 metres o la prova del 4 x 9. RESISTÈNCIA ANAERÒBICA LÀCTICA: Són esforços de 10 segons a 2 minuts. Intensitat: 80-90 %. Es produeix àcid làctic. S’utilitzen els hidrats de carboni del múscul i els que arriben per la sang per produir ATP. Exemple una carrera de 200 metres.
5

5

ENTRENAMENT DE LA RESISTÈNCIA
SISTEMES CONTINUATS. Són aquells mitjançant els qualses realitza un esforç sense cap pausa. CARRERA CONTÍNUA consisteix en córrer a intensitat lleugera, i ritme constant. FARTLECK és un joc de ritmes. Es tracta de fer una carrera contínua modificant el ritme d’execució. ENTRENAMENT TOTAL és la combinació de carrera contínua, fartleck i exercicis gimnàstics.
6

6

ENTRENAMENT DE LA RESISTÈNCIA
SISTEMES FRACCIONATS. Es caracteritzen per dividirl’entrenament en parts i pauses de recuperació. ENTRENAMENT FRACCIONAT consisteix en repetir esforços d’intensitat submàxima (75-90 %) separats per pauses de recuperació incompleta (fins 120 puls). REPETICIONS consisteix en repetir esforços d’intensitat màxima/submàxima (95-100 %) separats per pauses de recuperació total (fins 90 puls).

7

7

RESISTÈNCIA: CONCEPTES CLAUS
La freqüènciacardíaca màxima (FCM) teòrica d’una persona és la següent: 226 – EDAT (XIQUES) / 220 – EDAT (XICS) La zona d’activitat física en salut (ZOAF) d’una persona es troba en el següent interval: FCM x 0.60 i FCM x 0.85 Entre el 70 i el 80 % de la FCM es troba la zona de canvi del treball aeròbic al anaeròbic.
8

8

RESISTÈNCIA: CONCEPTES CLAUS
Un bon nivell de Resistència Aeròbica t’ajudarà arecuperar-te abans dels esforços. Quant el cor batega a una velocitat mitjana perquè l’exercici és d’intensitat moderada es treballa la resistència aeròbica (per baix de les 140-160 pulsacions per minut). Quant l’exercici és molt intens, el cor ha de multiplicar la seua activitat i es treballa la resistència anaeròbica (per dalt de les 170-180 pulsacions per minut).
9

9

BENEFICIS DEL’ENTRENAMENT DE LA RESISTÈNCIA
Augment del volum cardíac que permet al cor rebre més sang, i com a conseqüència, expulsar un volum de sang més gran en cada sístole. Enfortiment de les parets del cor. Disminució de la freqüència cardíaca. El cor es torna més eficient i hi ha estalvi d’energia durant l’esforç físic. Increment de la capilaritat, per l’augment d’oxígen al múscul esquelètic.
10

10...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Educación Física y la Actividad Física
  • Educacion fisica
  • Educación Física
  • Educacion Fisica
  • Educacion Fisica
  • Educacion Fisica
  • Educacion fisica
  • Educacion fisica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS