Eeee Oslddds

Páginas: 3 (666 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2013
NPOD2_VESELÁ Text 2


4.5.2. Standardní výklad

Vzhledem k tomu, že paremie označují jevy nepřímo prostřednictvím analogie (Grzybek, 1992; Rodgem, 1984, Zgusta, 1971), jejich význam se neopíráo dříve zmíněná sémantická pravidla. Standardní výklad těchto jednotek není nikdy doslovný a ani neodpovídá složení významů jednotlivých slov. Odpovídající parafráze nikdy přesně nevyjádří významtěchto jednotek, protože postrádá mimo jiné hypotetický základ, který je zásadním prvkem pro určení významu těchto FJ[1] (Kleiber, 1989).

Pochopení standardního významu paremií závisí pouze naschopnosti mluvčího. Nicméně jejich výklad v projevu, který se různí a závisí na kontextvých faktorech, je podmíněn vzájemným působením různých promenných, jako je spuštění interferencních mechanismuzaložených na znalosti komunikačního záměru mluvčího, zaměření pozornosti na situační kontext a rozvoj kognitivních operací (abstrakce, generalizace, analogické uvazování, atd.), které nám umožňujípochopit přenesené či nepřímé významy.


Pochopení těchto jednotek v kontextu je tedy nad rámec jejich standardního výkladu, který je obvykle dosti nepřesný. Některé studie poukázaly na to, jakmluvčí pri pouzití nějakého přísloví nejdříve dešifruje jeho metaforický význam, aby ho pak následne aplikoval
na dané téma. A také, jak sémantická neurčitelnost těchto jednotek umožňuje jejich využitív rámci různých témat najednou. (Grzybek, 1992).

To znamená, že stejná paremie může být použita v různých situacích, které obmění její standardní výklad ci základní význam. Část významuparemií tedy tvoří kontext a situace, v jakých jsou použity. Jako ukázka slouží následující přiklad, kde je použita spanelská parémie A rey muerto, rey puesto (Nikdo neni nenahraditelný). V prvnísémantické rovině se její výklad vztahuje k nástupnické linii monarchií. V tomto ohledu má blízkou spojitost s další spanelskou paremií, kterou bychom mohli považovat za částečně synonymní: ¡El rey ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Eeee
  • eeee
  • eeee
  • Eeee
  • Eeee
  • eeee
  • Eeee
  • Eeee

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS