efegerg

Páginas: 13 (3094 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2014
FILOSOFIA 30/10/13
Les idees de Plató
Plato explica que hi ha un dualisme ontologic, dues maneres de ser.
Mon sensible on hi ha els objectes que están sotmesos al moviment i al canvi. Si hi ha dues maneres d’esser necessariament hi ha dues maneres de coneixer. El coneixemen t racional i el coneixement sensible. CR: EPISTEME C.S: DOXA
Plato sen adona que necessariament hi ha d’haver unarelacio entre els dos mons. Es ncessari que hi hagi ponts de relacio entre els dos coneixements, pq sino ens passara el mateix que a Parmenides, que no tindrem sortida. La relacio que estableix plato entre els dos mons es:
El mon sensible es una copia del mon intel·ligible (el Joan es una copia de l’essencia d’home, una cosa bona es una copia de la bondat), els objectes del mon sensible participenen les idees del mon intel·ligible (la taula participa en l’essencia de taula, una cosa justa es una cosa particular pero participa en l’essenciaa de la justicia). La idea de la participacio ajuda a establir la relacio entre els dos mons.
L’altre canal de relacio es a través de la dualitat antropológica, l’anima viu en el mon de les idees (eterna, racional) en el mon sensible hi ha el cos. L’homeesta format per l’anima i el cos, l’anima es la nostra part racional (idees) , el cos es la nostre part sensible. Arriba un momento que aquesta anima baixa al mon del sensible i es relaciona amb un cos. L’anima per tant, al entrar en contacte amb el cos oblida totes les idees que ha conegut. L’anima en ntrar en contacte amb el cos, entra en contacte amb allo qe es impur, l’anima oblida allo queha cnegut anteriorment, oblida les idees. (Esta donant una explicacio racional de com el mon sensible i inteligible es relacionesn). El que coneix l’anima abans d’entrar amb el cos es l’essencia de les coses, la realitat. Els sentits formen part del cos, l’home a través dels sentits percep els objectes. Aquesta percepció permet a l’ànima recordar allo que ha conegut anteriorment, i es per aixoque Plato diu que coneixer és recordar. Nomes recordem allo que ha stat conegut. Teoria del coneixement que implica l’ INNATISME (idees innates), les idees que formen part del coneixement inteligible están a l’ànima. El coneixer i recordar es la Reminiscència i el record es la Anàmesi. Per tant tenim dos Canals de relació.
Si no relacionem els mons, mai podríem arribar a conèixer des de el monsensible al mon intel·ligible.
Tot aixo es per arreglar el problema d’Heràclit i parmenides. Intent de plato de buscar una síntesis entre Herac. I Parme. Solucionar el coneixement.
La metafísica i la Epistemologia Plató les explica al llarg de tota la seva obra. Hi ha dos fragments Fonamentals on plató explica la seva metafísica i la seva epistemologia: El Mite de la Caverna i l’Al·legoria dela línia. El mite de la caverna es un dels fragments + importants, apareix en el diàleg de la república. Mites essencials en la filosofia Platònica. Plató diu: (explicació del mite).
En el mite, Plató explica la metfisica (concepció de la realitat) la Epistemologia (concepció del coneixement), la ètica i la política(PAIDEIA). La concepció de la realitat es divideix en 4 graus : 2 del monsensible(ombres o imatges i objectes sensibles) i 2 del mon intel·ligible: raonament matemàtic i les idees. Eikesia (coneixement perceptiu) , Pistis(coneixement dels objectes sensibles), Dianoia (raonament matemàtic), No esis (coneixement superior, coneixement de les idees). 4 GRAUS DE CONEIXEMENT.
En el mite de la caverna, tot això es expicat simbòlicament.
La vessant ètica del mite, es que undels esclaus aconsegueix alliberar-se de les cadenes i pren una opcióde vida que es iniciar un camí cap al coneixement. Per Plató l’etica i la política estan enllaçades. El meu comportament individual ha de tenir un efecte sobre la col·lectivitat.
Coneixer no es fàcil. El fet de sortir de la caverna li suposa un esforç al esclau, s’ha d’acostumar a una realitat nova.
Vídeo: Mito de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS