Egipte

Páginas: 8 (1871 palabras) Publicado: 4 de enero de 2013
Socials
1. El país del Nil
* Fa més de 5.000 anys va sorgir al nord-est de l'Àfrica, a la vora del riu Nil, una de les civilitzacions més importants de la història, l'antic Egipte.
Encara que l'imperi egipci era molt gran, la població es concentrava en una franja estreta de terreny situada a la riba del riu Nil. Aquesta franja s'eixampla a mesura que el riu s'apropa a la desembocadura iacaba formant un delta molt ampli. Els egipcis anomenaven aquesta franja les «terres negres», perquè les aigües del Nil hi deixen un fang molt fèrtil de color fosc en el qual sembraven.
Més enllà de les «terres negres» s'estenien les «terres vermelles», és a dir, el desert, on gairebé no hi havia animals ni plantes. En aquesta zona només hi vivien petites tribus nòmades i alguns pagesos, que esconcentraven al voltant dels oasis. Però aquest territori també era important, perquè servia com a defensa natural davant les invasions dels països veïns i perquè se n'extreien pedres per a les construccions i metalls preciosos.
 
 
* Les crescudes del Nil
El riu Nil, que travessa Egipte de sud a nord i recorre més de mil quilòmetres, permetia abastar d'aigua la població; a més, es feia servircom a via de comunicació i per regar els camps de conreu.
 
Per aprofitar millor els recursos del riu, els egipcis construïen molts dics que en retenien l'aigua icanals que la conduïen fins a les terres allunyades de la riba.
La vida dels egipcis estava regulada pel ritme de les aigües del Nil. Cada any, de juny a setembre, el riu experimentava una espectacular crescuda de cabal, es desbordavai inundava les ribes. Quan les aigües es retiraven era l'època de sembrar.
La crescuda del Nil era fonamental per als egipcis. Si un any s'endarreria o les pluges no eren suficients per provocar la inundació, el sòl quedava estèril i es produïen episodis de fam. Per això van idear sistemes molt enginyosos per mesurar el nivell de les aigües.
 
Pràcticament podem dir que sense el Nil Egipte nohauria existit mai. Els egipcis consideraven el riu el creador de les terres fèrtils on vivien i eren tan conscients de la importància que tenia que fins i tot adoraven un déu, anomenat Hapi, que el representava.
2. La terra del faraó

* L'origen de l'antic Egipte se situa a l'entorn de l'any 3100 aC, quan el rei Menes va unificar sota el seu comandament tots els territoris que estaven alvoltant del Nil. El final de l'antic Egipte va tenir lloc l'any 31 aC, quan el país va ser conquerit pels romans. Per tant, la civilització de l'antic Egipte té una història molt llarga, perquè va durar uns tres mil anys.
 
Egipte va estar governat per reis, anomenats faraons. El faraó concentrava a les seves mans tots els poders: dictava les lleis, governava el país, posseïa gran part de lesterres, controlava el comerç i manava l'exèrcit.
 
 
Quan un faraó moria, el succeïa el seu fill, és a dir, es van formar autèntiques dinasties. Hi va haver 31 dinasties. En les dinasties més antigues van destacar els faraons Kheops, Kefren i Micerí, que van construir les piràmides de Gizeh. En les dinasties més modernes van destacar Tuthmosis I i Ramsès II, que van ser grans guerrers.
Elsegipcis creien que els faraons eren déus. Per això, tothom s'agenollava quan passaven i ningú no podia mirar-los la cara ni tocar-los. També pensaven que tenien poders màgics, com ara fer que les aigües del Nil creixessin.
Els faraons vivien envoltats de riqueses, en grans palaus amb centenars de servents i esclaus.

3. La societat egípcia

* La societat egípcia estava formada per diversos grupsque tenien condicions de vida i ocupacions molt diferents.
* Els privilegiats
El faraó, els nobles, els sacerdots i els escribes formaven una minoria privilegiada que tenia el poder polític i la riquesa.
Els nobles i els sacerdots posseïen gran part de les terres del país.
* Els nobles eren els membres de la família del faraó i altres famílies que el faraó havia recompensat amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Egipt
  • Egipto
  • Egipto
  • Egipto
  • Egipto
  • egipto
  • Egipto
  • Egipto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS