Einstein I La Relativitat

Páginas: 8 (1959 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2013
Re
La teoria de la relativitat

La teoria de la relativitat d'Albert Einstein inclou dos teories diferents: La teoria de la relativitat espacial i la teoria de la relativitat general. Aquestes dues teories mantenen una estreta relació la una amb l'altra, ja que, principalment, la teoria de la relativitat general es va obtenir a partir de l'aparició de la teoria de la relativitat espacial.Mitjançant aquestes dues teories Einstein pretenia resoldre la incompatibilitat entre la mecànica Newtoniana i l'electromagnetisme.

La teoria de la relativitat especial:

També anomenada teoria de la relativitat restringida,
és la primera de les dos teories de la relativitat i va
ser publicada el 1905 en el llibre “Zur Elektrodynamik
bewegter Körper” (“Sobre l'electrodinàmica dels
cossos enmoviment”). Aquesta teoria descriu la física del moviment en absència de camps gravitacionals.

Einstein va començar a estudiar aquesta teoria a
partir del descobriment de que les equacions de Maxwell sobre l'electromagnetisme no coincidien
amb la mecànica clàssica de Newton, basada en la
relativitat de Galileu quan el punt de referència can-
viava. Per exemple, si es considerava elproblema des del punt de vista de dos observadors en moviment.

Einstein va desenvolupar un seguit d'equacions que permetien passar de qualsevol sistema inercial a un altre. I a traves del descobriment de que la velocitat de la llum era invariable independentment del sistema (fet que desmentia la relativitat de Galileu), va reescriure d'una forma molt més explícita i a partir de l'experimentació lesequacions del físic holandès Hendrik Lorentz.

A partir d'aquestes equacions, Einstein va establir la equivalència entre massa i energia a partir de la coneguda E=mc², que implica que la massa conté una certa quantitat d'energia encara que es trobi en repòs. Aquesta equació ha permès entre altres moltes aplicacions, quantificar la quantitat d'energia despresa per una molècula degut al fenomen dela desintegració radioactiva.

El punt més conegut i que segurament crida més l'atenció d'aquesta teoria el trobem en el principi de casualitat o de causa-efecte i en la relativitat del temps depenent de la situació de moviment en la que es trobi l'observador. Aquest punt és conegut com la paradoxa dels bessons. Aquest experiment pren com a referència dos germans bessons, el primer dels qualsrestarà a la Terra mentre que l'altre realitzarà un viatge espacial a velocitats properes a la de la llum. Gràcies a la teoria de la relativitat es va poder confirmar el fet de que el germà que resti a la Terra envellirà més ràpidament.

Els dos postulats en els que es basa la teoria de la relativitat son els següents:

Primer postulat o Principi especial de la relativitat: Les lleis de lafísica són les mateixes en tots els sistemes de referència inercial. En altres paraules, no existeix un sistema referencial privilegiat que es pugui considerar com a absolut.

Segon postulat o Invariància de c: la velocitat de la llum en el buit és una constant universal (c), que és independent del moviment de la font de la llum

La teoria general de la relativitat:

També anomenada simplementTeoria general, és una teoria del camp gravitatori i dels sistemes de referència generals publicada el 1915. Rep aquest nom ja que generalitza la teoria especial de la relativitat. Segons aquesta teoria, l'atracció gravitacional observada entre masses es deu la curvatura de l'espai-temps i per tant a un reflex de la geometria del mateix i no a forces a distància.

Einstein introdueix elsprincipis fonamentals d'equivalència, la noció de la curvatura de l'espai-temps i el principi de covariància generalitzada. El principi d'equivalència és el més important de tots ja que en ell es fonamenta la Teoria general de la relativitat. Aquest, afirma que un punt concret no es pot distingir experimentalment entre un cos uniformement accelerat i un camp gravitatori uniforme.

La curvatura de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria de la relativitat, Albert Einstein
  • Introducció Epistemològica: Història, Diversitat I Relativitat Cultural
  •  Introducció Epistemològica:  Història,  Diversitat I Relativitat...
  • Einstein
  • Einstein
  • Einstein
  • einstein
  • Einstein

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS